Rusya’dan Paul Whelan açıklaması: ‘ABD yalan söyledi’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşmesinde ABD'li Paul Whelan’ın serbest bırakılması konusunu gündeme getirmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları toplantısı marjında bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un görüşmesi hakkında açıklamada bulundu. Zaharova, Blinken'ın Lavrov ile görüşmesinde Rusya'da tutuklu ABD’li Paul Whelan’ın serbest bırakılması konusunu gündeme getirmediğini söyledi.

'ABD YÖNETİMİNİN İNANILMAZ DAVRANIŞI'

AA'nın haberine göre, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Lavrov’dan, Blinken’ın ABD’li Whelan konusunu gündeme getirip getirmediğini öğrendiğini kaydeden Zaharova, 'Lavrov ile Blinken arasındaki konuşmada, bu hususa değinilmediğini' aktardı. Zaharova, “ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün Blinken’ın ABD vatandaşının durumuyla ilgili endişelerini dile getirdiği hakkındaki açıklamaları yalandır. ABD yönetiminin inanılmaz davranışı” dedi.

Ne olmuştu?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 2 Mart'ta gerçekleştirdiği görüşme ile ilgili açıklamasında, Blinken'ın Rus mevkidaşına 'üç mesaj ilettiğini' belirterek Rusya’nın Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nı (START) askıya almasının ABD ve dünya için kaygı verici olduğunu, Rusya’da tutuklu bulunan ABD vatandaşı Paul Whelan’ın serbest bırakılması ve ABD’nin Ukrayna’yı desteklemekte kararlı olduğu mesajlarının dile getirildiğini aktarmıştı.

Aralık 2018'de Moskova'da 'casusluk yaptığı' gerekçesiyle Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından gözaltına alınan ABD vatandaşı Whelan, tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Whelan, 2020’de Moskova’da yapılan duruşmada, 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (DIŞ HABERLER)