Rusya'dan Erdoğan'a 'Dünya 5'ten büyüktür' yanıtı: BM, hâlâ tek mekanizma

Kremlin Sözcüsü Peskov, "BM sistemi, dünya gündemindeki en hayati konulardaki büyük verimsizliğine rağmen, tek ve tartışmasız uluslararası mekanizma olmaya devam ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün düzenlediği günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) alternatif oluşturma fikrini değerlendirdi. Peskov, Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" sözüyle ifade ettiği fikir ve öneriye ilişkin bir soruya, "Birleşmiş Milletler sisteminin, dünya gündemindeki en hayati konulardaki büyük verimsizliğine rağmen, tek ve tartışmasız uluslararası mekanizma olmaya devam ettiğine inanıyoruz" yanıtını verdi.

Sputnik'in haberine göre, Peskov, yanıtında ayrıca "Bu sistem, daha önce çok karmaşık anlaşmaların ve fikir birliğinin ürünü olarak yaratılmıştı. Elbette ki Türk tarafının açıkladığı gibi bu girişim de en azından aynı fikir birliğini gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

'SEÇİM KAMPANYASI HENÜZ DUYURULMADI'

Dağıstan'da 29 Ekim Pazar akşamı bir grup protestocunun İsrail uçağının indiği havalimanını basması hakkında da konuşan Kremlin Sözcüsü, olayların ileride tekrarlanmasının önüne geçilmesi amacıyla soruşturma sürecinin ardından analiz edileceğine dikkat çekerek, “Elbette öncelikle ilgili makamlar soruşturma süreci başlatacak, bu zaten açıklandı. Ve ardından elbette durum, gelecekte bu tür yasa dışı tezahürleri en aza indirmek veya tamamen ortadan kaldırmak için ne gerektiği açısından analiz edilecek" dedi.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önümüzdeki yıl yapılması planlanan Devlet Başkanı seçimlerine adaylığını ne zaman duyuracağına ilişkin bir soruya, seçim kampanyasının henüz açıklanmadığı, ayrıca ilgili kriterleri pek çok kişi karşıladığı için aday sayısının farklı olabileceği yanıtını verdi. Peskov, “Farklı sayıda aday çıkabilir. Devlet başkanı görevine kimlerin aday olabileceği anayasamızda belli. Birçok kişi bu kriterleri karşılıyor. Seçim kampanyası henüz duyurulmadı” diye konuştu.

'RUSYA'DAN SERBEST ÇIKIŞLARI SÖZ KONUSU OLAMAZ'

Demecinde, Rusya'dan çekilme kararı alan Batılı şirketlere ve hükümetin attığı adımlara dair açıklamalarda bulunan Peskov, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik ekonomik savaş yürüttüğünü savunarak, "Dost olmayan ülkelere ait şirketlerin Rusya'dan serbest çıkışı söz konusu olamaz, hükümet komisyonu bunu takip ediyor" ifadelerini kullandı.

Peskov, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik ekonomik bir savaş yürüttüğünü iddia eden, "Batı'nın ekonomik savaş da dahil olmak üzere Rusya ile yürüttüğü kısmi savaş göz önüne alındığında, hükümetlerinin baskısı altında buradan ayrılan Batılı şirketler için elbette özel kurullar mevcut" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)