Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz sevki 11 gün sonra yeniden başladı

Kuzey Akım-1 boru hattından Almanya'ya doğal gaz sevki 11 gün sonra yeniden başlatıldı. Federal Ekonomi Bakanı, gaz sevkine ara verilmesiyle ilgili "eksik tribün gerekçesinin bahane olduğunu" savundu.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Rusya'nın Kuzey Akım 1 boru hattından Almanya'ya doğal gaz sevkini kesmesiyle başlayan endişe, şimdilik giderilmiş görünüyor. Yıllık bakım ve eksik tribün gerekçesiyle 11 temmuzda doğal gaz sevkini durduran devlet şirketi Gazprom, bugün sabahtan itibaren yeniden doğal gaz sevkine başladı. Kanada'da bakımı yapılan ve Rusya'ya yaptırımlar sebebiyle Rusya'ya geri gönderilemeyeceği söylenen doğal gaz tribünü Almanya'nın girişimiyle Rusya'ya ulaştırıldı. Almanya, tribünün yaptırım kapsamında olmadığını açıklamıştı.

Almanya'nın yanısıra Hollanda, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin de kullandığı doğal gaz sevkini Rusya, yaptırımlara misilleme olarak geçen ay yüzde 60 oranında azaltmıştı. Rusya, yüzde 40 oranında doğal sevkinin süreceğini bildirse de şu anda ne kadar doğal gaz geleceği belli değil. Federal Enerji Ağı Ajansı Başkanı Klaus Müller, sevkin yüzde 30 dolayında olacağını tahmin ettiğini söyledi. Almanya, ileride Rusya'nın doğal sevkini tümüyle durdurabileceğini düşünüyor, kendisi de zaten en yakın zamanda Rus doğal gazına bağımlı olmaktan kurtulmak istiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'ın başkenti Tahran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile bir araya geldiği üçlü buluşmada, tribünün Rusya'ya geri gönderilmemesi halinde Almanya'ya doğal gazı tümüyle durduracaklarını söylemişti. Ayrıca, Almanya'nın istemesi halinde Kuzey Akım 2 hattından doğal sevkine başlayacaklarını belirtmişti. Böylece Putin, Almanya'yı köşeye sıkıştırmayı amaçlıyordu elbette. Almanya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından işletmeye hazır olan Kuzey Akım 2 boru hattına ruhsatı askıya almıştı.

TRİBÜN GEREKÇESİ SADECE BAHANE

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, eksik tribün gerekçesinin bahane olduğunu, Rusya'nın amacının Almanya'ya karşı doğal gazı baskı aracı olarak kullanmak olduğunu söyledi. Kanada'da bakımı yapılan tribün olmadan da Rusya'nın Almanya'ya sözleşmede yer alan tutarda doğal gaz sevk edebileceğini belirtti. Habeck, söz konusu tribünün yedek olduğunu, bunun eylül ayında yapılacak tribün değişikliği için gerekli olduğunu söyledi.

ENERJİ TASARRUFUNA AĞIRLIK VERİLMELİ

Greenpeace uzmanı Reenie Vietheer de Rusya'nın doğal gazı baskı aracı olarak kullanmaya devam edeceğini, dolayısıyla Rusya'ya güvenilemeyeceğini söyledi. Almanya'nın en kısa zamanda doğal gazın yerine yenilenir enerji kaynakları bulması, ayrıca enerji tasarrufu etmesini istedi. Vietheer, enerji tasarrufu için etkili yollardan birinin plastik üretimini durdurmak olduğunu belirtti.

Handelsblatt gazetesi de yorumunda Almanya'ya enerji tasarrufu önerirken, Hollanda ve Finlandiya'yı örnek verdi. Şimdiye kadar Hollanda'nın yüzde 20, Finlandiya'nın da yüzde 54 oranında enerji tasarrufu ettiğini yazdı.

Önceki gün de Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkeler için yüzde 15 oranında enerji tasarrufu planı açıklamıştı. Bunlar arasında konut ve işyerlerinin en fazla 19 dereceye kadar ısıtılması, klimaların da en fazla 25 dereceye kadar soğutması tavsiyeleri yer alıyor.

ALMANYA'NIN ENERJİ ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

Öte yandan, Almanya'nın ve AB'nin yeni enerji kaynakları arayışı yoğun biçimde sürüyor. Almanya şimdiye kadar ABD, Katar, Cezayir, İsrail, Norveç ve Mısır ile doğal gaz ve yeşil hidrojen için ön anlaşmalar yaptı. En son olarak AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, doğal gaz tedariğini artırması için Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.

Uzlaşmaya göre Azerbaycan, şu anda yıllık 8 milyar metreküp olan doğal gaz tedariğini, gelecek yıl 12 milyar metreküpe, 2027'ye kadar da yıllık 20 milyar metreküpe yükseltecek. Azerbaycan'ın doğal gazı, Gürcistan ve Türkiye üzerinden İtalya'ya sevk ediliyor, buradan diğer Avrupa ülkelerine dağıtılıyor.