Rusya'da oy sayımı bitti: Duma sandalyelerinin üçte ikisi Putin'in

Duma temsilcilerini seçmek için düzenlenen seçim sonuçları açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi geçtiğimiz seçime göre oy kaybetse de neredeyse yüzde 50'ye ulaşmayı başardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması seçimlerinin kesin sonuçları açıklandı. Ülkenin Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya oyların neredeyse yarısını alarak birinci oldu. Komünist Parti ise yüzde 20 bandına yaklaşarak ikinci parti durumunda. 

SANDALYELERİN ÜÇTE İKİSİ BİRLEŞİK RUSYA'NIN

Oy verme işleminin üç gün sürdüğü Duma seçimleri maratonu oy sayımının bitişiyle birlikte sona erdi. Genelkurmay Başkanı Sergey Şoygu'nun liderliğini yaptığı Birleşik Rusya yüzde 49.8 oy aldı. Buna rağmen 2015 seçimlerinde Dimitri Medvedev liderliğindeki Birleşik Rusya yüzde 54'ün oy oranıyla kendi tarihindeki en başarılı seçim sonucunu elde etmişti. Parti, 450 sandalyelik Duma'ya 19 vekil kaybederek 324 temsilci gönderecek.

LİBERAL YENİ İNSANLAR PARTİSİNDEN SÜRPRİZ

Birleşik Rusya'nın oy oranı Duma'da ciddi bir çoğunluk anlamına geliyor. Öyle ki seçimlerin ikincisi Komünist Parti aldığı yüzde 19 oy ile Duma'ya 57 temsilci gönderecek. Yine de partinin oy oranında yüzde 5'lik bir artış dikkat çekiyor. Komünist Parti bu seçimle birlikte Duma'daki sandalye sayısını 15 arttırdı. Merkdez-sosyal demokrat Adil Rusya partisi yüzde 7.4 ile üçüncü, monarşi yanlısı aşırı sağcı Liberal Demokrat parti ise oylarının neredeyse yarısını kaybederek 7.5 ile beşinci oldu.

 Seçimlerin sürprizi ise yüzde 5,3 oy ile barajı geçip ilk kez Duma'ya giren liberal Yeni İnsanlar Partisi oldu. Rusya'da yüzde 5'lik seçim barajı uygulanıyor. (DIŞ HABERLER)