Rusya'da 'hapis cezası' protestosu: Halk tepki gösterdi, polis biber gazı sıktı

Rusya'nın Başkurdistan federal cumhuriyetinde bir hak savunucusuna 4 yıl hapis cezası verilmesi protesto edildi. Polis, biber gazı ve copla halka saldırdı, eylemciler polise kar topu attı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Başkurdistan federal cumhuriyetinde bir hak savunucusunun ceza kolonisinde 4 yıl hapis cezasına çarptırılması sonucu yerel halkla polis arasında arbede çıktı. Polis, karara tepki gösteren kişilere karşı göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı.

Reuters'ın aktardığına göre, Fail Alsynov'un karar duruşması bugün halka kapalı bir şekilde yapıldı. Mahkeme, Alsynov'un 'etnik nefreti körükleme' suçunu işlediğini sabit görerek 4 yıl hapis cezasına hükmetti. Bu kararın ardından kendisine destek için toplanan ve karara tepki gösteren kişiler ile polis memurları arasında arbede yaşandı.

'GECİKMİŞ İNTİKAMLARINI ALIYORLAR'

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de insanların "Gaz" diye bağırarak koştuğu, polislerin tepki gösteren kişilere coplarla saldırdığı, bir kadının yerde yatan kişiyi darp etmeyi bırakması için polise müdahale etmeye çalıştığı görüldü. Bir başka videoda ise eylemcilerin polise kar topu attığı anlar kameraya yansıdı.

Alsynov'un destekçilerine göre, verilen hapis cezası kararı, yerel halkın kutsal olarak gördüğü bir tepede yapılmak istenen maden çalışmalarına karşı başlatılan ve söz konusu planların durmasını sağlayan eylemlerdeki rolü sebebiyle 'gecikmiş bir intikam' niteliğinde.

LİDERİ OLDUĞU STK 2020 YILINDA YASAKLANMIŞTI

Bugünkü duruşmadan sonra konuşan Alsynov da "Bugün beni desteklemek için buraya gelen herkese teşekkür ederim. Bunu asla unutmayacağım. Suçlu olduğumu kabul etmiyorum. Her zaman adalet için, halkım için, cumhuriyetim için savaştım" ifadelerini kullandı.

Polisin olaylar sırasında bazı kişileri gözaltına aldığı haberleri basına yansısa da kaç kişinin gözaltında olduğu netlik kazanmadı. Paylaşılan videolarda başkent Moskova'nın 1380 kilometre doğusunda yer alan küçük bir yerleşim birimi olan Baymak bölgesinde Fail Alsynov'a destek için binlerce kişinin toplandığı görüldü.

Alsynov, bölge halkının kültürünü, dilini ve etnik kimliğini koruması için kurulan Bashkort isimli sivil toplum kuruluşunun lideriydi. Kuruluş, 2020 yılında 'aşırılıkçı örgüt' kategorisine alınarak yasaklandı. (DIŞ HABERLER)