Rusya ve Ukrayna arasında esir takası: 200 asker serbest bırakıldı

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, kendi arabuluculuğunda yılbaşından bu yana üçüncü Rusya-Ukrayna esir takasının yapıldığını, 100'er askerin serbest bırakıldığını açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yıldönümü yaklaşırken, Rusya ve Ukrayna arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arabuluculuğunda esir değişimi yapıldığı açıklandı.

AA'nın aktardığına göre, BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takası görüşmelerine ilişkin arabuluculuğun başarı gösterdiği belirtildi.

YILBAŞINDAN BU YANA YAPILAN ÜÇÜNCÜ ESİR TAKASI

İki ülkenin karşılıklı olarak 100 askeri serbest bıraktığı belirtilen açıklamada, bunun yılbaşından bu yana iki ülke arasında gerçekleştirilen 3'ncü esir takası olduğu ifade edildi. Birleşik Arap Emirlikleri, açıklamasında, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizinin barışçıl yollarla çözülmesi yönündeki çabaların desteklendiğini ifade etti.

BAE Dışişleri Bakanlığı, 4 Ocak'ta açıklamada Rusya ve Ukrayna arasında savaşın başlangıcından bu yana en büyük esir takaslarından birinin gerçekleştiğini duyurmuştu. Birleşik Arap Emirlikleri, arabuluculuk çabaları sayesinde, iki yıla yakındır savaşan Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen ikinci esir takasını da 31 Ocak'ta duyurmuştu.

UKRAYNALI ESİRLERİ TAŞIYAN UÇAK RUSYA'DA DÜŞMÜŞTÜ

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı, 24 Ocak 2023 tarihinde içinde Ukraynalı esirlerin de bulunduğu Rus uçağının Ukrayna tarafından atılan roketle Belgorod bölgesinde vurulduğunu duyurmuştu. Uçakta, 6 kişilik mürettebat, çatışmalarda esir alınmış 65 Ukraynalı asker ve onlara refakat eden 3 Rus askeri personelin bulunduğu hatırlatılan açıklamada, uçağın mürettebatı ve tüm yolcularının hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus uçağının vurulmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplanmaya çağırdıklarını duyurmuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus uçağının Ukrayna tarafından roketle vurulmasının 'korkunç bir eylem' olduğunu söyleyerek, "Kiev yönetiminin suç içerikli eylemlerine ilişkin uluslararası soruşturma yapılması gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü ise Rusya'nın, esirlerin nakli için Belgorod hava sahasının güvenliğinin belirli bir zaman diliminde sağlanması gerektiği konusunda kendilerine bilgi vermediğini açıklamıştı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Belgorod-Harkiv istikameti de dahil olmak üzere terörist tehdidi ortadan kaldırmak, nakliye araçlarını imha etmek için önlemler almayı sürdüreceklerini bildirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)