Rusya: Ukrayna, Luhansk ve Herson valilerini zehirledi

Rusya, 2022 yılında ilhak ettiğini açıkladığı dört bölgeden ikisinin kendi atadığı valilerinin Ukrayna tarafından zehirlendiğini ileri sürdü.

Donetsk'te Rusya Cumhurbaşkanlığı seçimi afişi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Herson ve Luhansk bölgelerine Moskova tarafından atanan valileri zehirlediğini ileri sürdü. İki valinin da sağ olduğu açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı, bugün çevrimiçi olarak paylaştığı brifingde, Ukrayna'nın Luhansk Valisi Leonid Pasechnik'i Aralık 2023'te, Herson Valisi Vladimir Saldo'yu Ağustos 2022'de zehirlediğini iddia etti. 

'ZEHİRLENME BELİRTİSİYLE HASTANEYE KALDIRILDI'

Savaş iki yıla yakın süredir devam ederken, Rusya Eylül 2022'de Ukrayna'nın dört bölgesini ilhak ettiğini açıklamıştı. Luhansk ve Herson da bunların arasındaydı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın 19 Şubat Pazartesi günü paylaştığı brifingde, daha önce Ukrayna'nın SBU güvenlik servisi için çalışan, sonrasında Rusya yanlısı ayrılıkçı olarak faaliyet gösteren Pasechnik'in 5 Aralık'ta içinde 'fenolik bileşikler olan ciddi bir zehirlenme' yaşadığı ileri sürüldü. Brifingde, Herson'un eski belediye başkanı ve Ukrayna parlamentosunda Rusya yanlısı milletvekili olan Saldo'nun da 9 Ağustos 2022'de hastaneye kaldırıldığı, kendisinin de zehirlenme belirtileri gösterdiği iddia edildi.

AĞUSTOS 2022'DE SALDO'NUN HASTALANDIĞI AÇIKLANMIŞTI

Moskova'nın atadığı Herson yetkilileri, Ağustos 2022'de yaptıkları açıklamada, Herson Valisi Vladimir Saldo'nun hastalandığını bildirmişti ancak zehirlendiğini ileri sürmemişti. Saldo, daha sonra Herson bölgesinde kamuoyu önünde görülmüştü.

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklaması, daha önce Rusya tarafından zehirlendiği belirtilen ve Almanya'da tedavi gördükten sonra geri döndüğü başkent Moskova'da tutuklanan Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümünden günler sonra geldi. Navalni'nin 16 Şubat Cuma günü tutulduğu ceza kolonisinde öldüğü açıklanmıştı. Navalni'nin resmi ölüm sebebi henüz netlik kazanmazken, başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler Navalni'nin şüpheli ölümünden Kremlin'i sorumlu tutuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)