Rusya: Fransa, Ukrayna'da arabulucu rolü oynayamaz

Kremlin Sözcüsü Peskov, "Paris, Ukrayna meselesine dolaylı ve doğrudan müdahil" diyerek Fransa'nın savaşta arabulucu rolü konusunda hak iddiasında bulunamayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya-Ukrayna savaşında Fransa'nın arabulucu rolü üstlenme girişimlerini değerlendirdi.

AA'nın aktardığına göre, Moskova'da gazetecilere açıklamada bulunan Peskov, Fransa'nın 'Ukrayna meselesinde arabulucu rolü konusunda hak iddiasında bulunamayacağını' belirterek, "Paris, Ukrayna meselesine dolaylı ve doğrudan müdahil" dedi.

'FRANSA, ÇATIŞAN TARAFLARDAN BİRİNİ TUTUYOR'

Fransa'nın arabulucu rolü üstelenme girişimlerini değerlendiren Peskov, "Paris, arabulucu rolü konusunda hak iddiasında bulunamaz çünkü çatışan taraflardan birini tutuyor. Ayrıca Paris, Ukrayna meselesine dolaylı ve doğrudan müdahil" ifadesini kullandı. Peskov, bu nedenle Fransa'nın arabulucu rolünü düşünmenin zor olduğunu söyledi.

Çin'in, Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar düzenlemesi hakkında da konuşan Kremlin Sözcüsü, 'Çin'e karşı kışkırtıcı eylemlerin yapıldığına' işaret etti.

"Elbette Çin, uluslararası hukuka uygun şekilde askeri manevra ile de bu kışkırtıcı eylemlere yanıt verme konusunda egemen hakka sahiptir" diyen Peskov, 'Çin ve diğer ülkelerin bu konudaki haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini' kaydetti.

MACRON'DAN 'AB VE ÇİN'DEN BAĞIMSIZ POLİTİKA' ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin ve Tayvan arasında Tayvan liderinin AB Temsilciler Meclisi Başkanı ile görüşmesi sonrası yeniden artan gerilim hakkında dün bir açıklama yapmış ve Avrupa Birliği'nin (AB) Tayvan konusunda ABD ve Çin'den bağımsız bir strateji yürütmesi gerektiğini söylemişti. 

'Avrupa'nın çatışmayı hızlandırmaması gerektiğini' kaydeden Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa'nın 'Çin ve ABD arasında üçüncü bir kutup olarak konumunu inşa etmesi gerektiğini' sözlerine eklemişti. Macron, "Olabilecek en kötü şey, Avrupalıların Amerika'nın ritmine ya da Çin'in aşırı tepkisine uyum sağlaması olurdu" yorumunda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)