Rusya Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çıkarıldı

Avrupa Yayın Birliği, bugün yaptığı duyuruda Ukrayna'ya askeri harekat düzenleyen Rusya'nın Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çıkarılmasına karar verildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Her yıl Avrupa'nın farklı ülkelerinde düzenlenen ve Avrupa'nın 70'lerden bu yana en büyük müzik organizasyonu olarak gösterilen Eurovision Şarkı Yarışması'nı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (AYB) bugün bir bildiri yayınlayarak Rusya'nın önümüzdeki yarışmadan çıkarıldığını açıkladı.

eurovision.tv sitesinde yayınlanan açıklamada, Yönetim Kurulu'nun, Eurovision Referans Grubu'nun tavsiyesi üzerine bu kararı aldığı belirtildi. Avrupa Yayın Birliği'nin altındaki Referans Grubu adlı yapı, Eurovision Şarkı Yarışması'nın yürütülmesinden ve organizasyonundan sorumlu. 

Açıklamada ayrıca AYB'nin Televizyon Komitesi'nin de bu kararı desteklediği söylendi. Rusya'nın 10-14 Mayıs tarihleri arasında İtalya'da düzenlenecek olan finallerden çıkarılma gerekçesi ise Avrupa Yayın Birliği kurallarına ve değerlerine uymaması olarak ifade edildi.

Dün CNN'e konuşan bir AYB yetkilisi, Rusya'nın tutumuna rağmen ülkeden bir yarışmacıya izin verilebileceğini, AYB'nin politik bir kurum olmamaya özen gösterdiğini ifade etmişti. Gösteri dünyasından organizatörler de, Ukrayna'daki savaşa rağmen Rusya'nın yarışmada yer alacağına dair tahminlerini dile getirmişti. AYB'nin bugünkü kararı, bu açıdan büyük bir sürpriz olarak yorumlanıyor. 

Torino'da düzenlenecek olan Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl 66. kez düzenleniyor. Yarışma her yıl tüm dünyada 200 milyona yakın insan tarafından canlı yayında izleniyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)