Rusya Erdoğan'ı önce yalanladı sonra doğruladı

Erdoğan'ın 'Tahıl sevkiyatı başlayacak' açıklamasından hemen sonra Kremlin'den "Rusya'nın katılımı askıda" yanıtı geldi. Birkaç dakika sonra ise Rusya Savunma Bakanlığı "Anlaştık" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün saat 12'den itibaren sevkiyatın devam edeceğini açıkladığı tahıl anlaşmasına ilişkin Moskova yönetiminden peş peşe açıklamalar geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tahıl anlaşması konusunda Türkiye ile temas halindeyiz ancak şimdilik Rusya'nın katılımı hala askıda" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı ise, Rusya'nın anlaşmaya katılımının yeniden başlayacağını duyurdu. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye ve Birleşmiş Milletler sayesinde, tahıl koridorunun Kiev tarafından Rusya’ya karşı askeri operasyonlar düzenlenmesi için kullanılmayacağına dair Ukrayna’dan yazılı garanti aldık. Rusya Federasyonu şu an için alınmış olan garantileri yeterli görmektedir ve Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin güvenli bir biçimde çıkarılmasını içeren anlaşmanın uygulanmasına yeniden başlayacaktır” denildi.

Bugün TBMM Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı: "Sayın Putin ile yaptığımız görüşme üzerine Sayın Şoygu, Sayın Akar'ı arayarak bugün saat 12'den itibaren tahıl sevkiyatının devam edeceğini açıkladı. Öncelikle Afrika'nın fakir ülkelerine bu koridoru işletecek, Cibuti, Sudan'ı ele almayı tavsiye etti, bunu da yapacağız." 

NE OLMUŞTU?

Rusya, Ukrayna'yı Kırım'ın Sivastapol kentinde bulunan Karadeniz Filosu karargahına saldırı düzenlemekle suçlayarak Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildiğini duyurmuştu.  Rusya Savunma Bakanlığı'nın 29 Ekim’de yayınlanan açıklamasında, "Terör eylemini göz önünde bulundurarak Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı" ifadelerine yer verilmişti.

Tahıl Koridoru Anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda Rusya ile Ukrayna arasında imzalanmıştı.(DIŞ HABERLER)

Etiketler Rusya tahıl erdoğan