Rusya Dışişleri'nden 'işgal' açıklaması: Batı, yanlış bilgiler yayıyor

Putin-Biden görüşmesi öncesi Batılı ülkelerden "Ukrayna'yı terk edin" çağrıları gelirken Rusya, 'kapsamlı bir dezenformasyon kampanyasıyla yanlış bilgiler yayıldığı' açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin, Rusya'nın Kış Olimpiyatları bitmeden Ukrayna'yı işgale başlayabileceği iddiasının ardından Amerikalılara yaptığı 'ülkeyi terk edin' çağrısının ardından İngiltere, İsrail, Avustralya, Yeni Zelanda, Hollanda ve Norveç'ten de benzer duyurular gelmeye başladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemesi ve oradaki vatandaşların da ülkeden ayrılması tavsiye edildi.

'TAHLYE İÇİN YARDIM BEKLEMESİNLER'

"Ukrayna'daki İngiliz vatandaşlarını, halen ticari uçuşlar yapılıyorken ülkeden ayrılmaya çağırıyoruz" diyen bakanlık, "Ülkedeki İngilizler, bir Rus askeri saldırısı durumunda konsolosluk desteği ve veya tahliye için yardım beklememelidir" açıklamasını yaptı.

'ABD, POLONYA'YA 3 BİN İLAVE ASKER GÖNDERECEK'

Öte yandan Reuters'a konuşan ABD'li bir yetili, Biden yönetiminin Ukrayna'nın sınır komşusu Polonya'ya ilave 3 bin asker göndereceğini söyledi. Yetkili, "NATO müttefiklerimize güvence vermek, NATO'nun doğu kanadına yönelik herhangi bir olası saldırganlığı caydırmak, ev sahibi ülke kuvvetlerine eğitim vermek ve çok çeşitli beklenmedik durumlara katkıda bulunmak için konuşlandırılıyorlar" dedi.

Söz konusu birliğin, daha önce NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 'teyakkuza geçirilen' 8 bin 500 askere ek olarak gönderileceği belirtildi.

'KİEV BÜYÜKELÇİLİĞİ BOŞALTILACAK'

Bugün, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi planlanırken Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), ABD'nin Kiev'deki büyükelçiliğini tahliye etmeye hazırlandığını duyurdu. AP'ye konuşan kaynaklar, Kiev Büyükelçiliği'nin sabah saatlerinde boşaltılacağını söyledi.

Az sayıda yetkilinin Kiev'de kalacağı ancak büyükelçilikte görevli yaklaşık 200 kişinin ABD'nin ülkede diplomatik bir varlığını sürdürebilmesi için Ukrayna'nın Polonya sınırı yakınlarına gönderileceği belirtildi.

DER SPIEGEL: RUSYA, UKRAYNA'YA 16 ŞUBAT'TA SALDIRACAK

Alman dergisi Der Spiegel'de yer alan haberde Rusya'nın 16 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırı planlandığı iddia edildi. Spiegel, CIA ve ABD ordusunun, Rusya'nın 'işgal planının önümüzdeki hafta çarşamba günü gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğine dair' endişeleri paylaştığını yazdı. Gazete, söz konusu saldırının başlaması için olası tarih olarak 16 Şubat'a işaret edildiğini ileri sürdü. 

RUSYA: YANLIŞ BİLGİLER YAYILIYOR

Putin-Biden görüşmesi öncesi Batılı ülkelerden peş peşe 'tahliye' çağrıları gelirken Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı medyasının 'kapsamlı bir dezenformasyon kampanyasıyla yanlış bilgiler yaydığını' söyleyen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Batı ülkeleri basının da yardımıyla, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etme planları yaptığına yönelik yanlış bilgiler yayıyor. Batı ülkeleri kendi agresif hareketlerinden dikkatleri başka yöne çekmeye çalışıyor" ifadeleri yer aldı. (DIŞ HABERLER)