Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Zelenskiy, Batı'yı dinlemiyor

Ukrayna lideri Zelenskiy'nin açıkladığı 10 maddelik 'barış formülü'nü değerlendiren Lavrov, Zelenskiy'nin 'Batı'nın tavsiyelerini dinlemediğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'ya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin 'Batı'nın tavsiyelerini dinlemediğini' söyleyen Lavrov, Zelenskiy'nin video konferans yöntemiyle katıldı zirvede açıkladığı 10 maddelik 'barış formülü'nü değerlendirdi.

Ukrayna liderinin sunduğu önerilerin 'gerçek dışı ve yetersiz' olduğunu söyleyen Lavrov, şöyle konuştu: "ABD'nin Rusya ile Ukrayna arasında müzakereler hazırladığına dair haberlere gelince, bu tür söylentiler sürekli çıkıyor ve aynı başarıyla ortadan kayboluyor. Biz artık bunlara tepki vermiyoruz. Biz, Batı'nın Zelenskiy'i disipline sokmaya ve Zelenskiy'e bunun böyle devam edemeyeceğini, bunun Ukrayna halkının ve kendisinin çıkarına olmadığını açıklamaya ciddi bir şekilde ilgi duyduğunu ortaya koyan kanıtlar görmek istiyoruz."

'ABD VE AB, YAZILI GARANTİLER SUNDU'

Lavrov, ABD ve AB'nin Birleşmiş Milletler'e (BM), Rus tahıl ve gübresinin ihracatı önündeki kısıtlamaları kaldıracaklarına dair yazılı garantiler sunduğunu belirtti. "Mesele, pratikte nasıl hayata geçirileceğine bağlı" diyen Lavrov, şu ifadeleri kullandı: "Bugünkü görüşmede BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD ve AB'nin kendisine yazılı olarak sunduğu vaatleri anlattı. Eğer onlar uygulanırsa, gübre ve tahılımızın ihracı önündeki engeller ortadan kalkacak. Ancak tüm mesele kağıtlarda değil, pratikte nasıl hayata geçirileceğine bağlı. Genel Sekreter, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesinin kendisi için öncelikli konu olduğunun güvencesini verdi."

'BİLDİRGEYİ POLİTİKLEŞTİRMEYE ÇALIŞTILAR'

G20 ülkelerinin, zirvenin sonuç bildirgesini 'politikleştirmeye' çalıştığını da söyleyen Lavrov, liderleri metne 'Rusya'nı Ukrayna işgalini kunayan' bir madde eklemekle suçladı. Lavrov, "Batılı meslektaşlarımız bildirgeyi politikleştirmek için her yolu denediler ve Rusya Federasyonu'nun eylemlerini kınayan bir dili kabul ettirmeye çalıştılar" dedi.

 Reuters ajansının aktardığı taslak metinde, 'birçok ülkenin' Ukrayna'daki savaşı kınadığı belirtilmişti. Taslakta, "Çoğu ülke, Ukrayna'daki savaşı şiddetle kınadı. Bunun büyük bir insani ıstıraba neden olduğunu ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiğini vurguladı" ifadelerinin yer aldığı aktarılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler G20 Rusya Ukrayna Lavrov