Rusya basını: Kiev, Ankara'yı çatışmaya sürüklemeye çalışıyor

TASS, Türkiye'nin Ukrayna tahılını taşıyan Rus gemisine el koyduğu iddialarıyla ilgili ülke basınında çıkan görüşlere yer verdi. Buna göre, Kiev'in Ankara'yı "çatışmaya çekmeye çalıştığı" iddia edildi

Foto: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna tahılını taşıyan Rus yük gemisine Türkiye'nin el koyduğu iddiaları Rusya  basınında yer aldı. Ankara ve Moskova'dan söz konusu iddiayı doğrulayan bir açıklama yapılmazken Rusya basınına konuşan uzmanlar ise Ukrayna'nın Türkiye'yi "çatışmaya çekmek" hedefinde olduğunu savundu.

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'ın Nezavisimaya gazetesinden aktardığına göre, Ukrayna tahılını taşıyan Rus yük gemisinin Türkiye tarafından el konulması yönündeki girişimlerin "Ankara'yı çatışmaya sürükleme hedefi taşıdığı" ileri sürüldü.

'ANKARA ZOR BİR SEÇİM YAPMAYA İTİLİYOR'

Haberde, Türkiye'nin uzun süredir Ukrayna tahılının çıkarılması için Kiev-Moskova arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığı belirtilirken söz konusu geminin alıkonulması yönündeki taleplerin "Ankara'yı zor bir seçim yapmak zorunda bırakacağı" şeklinde yorumlandı. Gazeteye konuşan konuyla ilgili yetkililer ise "Ankara'nın Kiev'in baskılarına boyun eğmeyeceği" görüşü paylaştı.

'UKRAYNA, TÜRKİYE'Yİ TARAFLAŞTIRMA HEDEFİNDE'

Habere göre, Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Amur Gadzhiev, "Ukrayna'nın Türkiye'yi çatışmada taraf haline getirme amacında olduğu" görüşünde. Gadzhiev, söz konusu Ukrayna tahılını taşıyan Rus gemisine el konulduğu yönündeki haberlerin de bahsi geçen amaçla ilgili olduğunu savundu. Rus araştırmacı, Türkiye'nin arabuluculuk rolünü sürdürme konusunda istekli olmaya devam ettiğini de vurguladı. Siyaset bilimci Andrey Suzdaltsev ise Türkiye'nin Ukrayna tahılını alıkoyma olasılığı olmadığını savundu.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın kendi tahılını çaldığını iddia ettiği Rus bandıralı yük gemisine Türkiye'den gümrük yetkililerinin el koyduğunu öne sürmüştü. Reuters haber ajansına konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Rusya'nın ablukası altındaki Berdyansk Limanı'ndan Ukrayna tahılını çıkardığı iddia edilen Rus bandıralı yük gemisi Zhibek Zholy'nin Türkiye'de alıkonulmasını talep ettiklerini ifade etmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise bugünkü basın brifinginde konuyla ilgili sorulara, "Böyle bir bilgiye ne yazık ki sahip değiliz. Sorunuzu (Rusya) Ulaşım Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı’na iletebilirsiniz, zira böyle bir el koymanın gerçekleşmesi halinde Türkiye tarafının bu bilgiyi büyükelçilik ya da başkonsolosluk üstünden iletmesi gerekir" yanıtı vermişti. (DIŞ HABERLER)