Rusya Azerbaycan'dan düşürülen helikopter için soruşturma istedi

Rusya'nın, dün Ermenistan hava sahasında düşürülen Rus helikopteri konusunda Azerbaycan'dan soruşturma istediği açıklandı. Azerbaycan Başsavcılığı, helikopterin düşürülmesine ilişkin “hizmette ihmalkarlık” maddesinden soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Azerbaycan'la Ermenistan arasında anlaşma sağlanmasından kısa süre önce bir Rus helikopterinin Azerbaycan güçleri tarafından Ermenistan hava sahasında düşürülmesine ilişkin gerilim sürülüyor. Rusya, Azerbaycan'dan soruşturma talep etti.

'EN KISA ZAMANDA, KAPSAMLI SORUŞTURMA'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Azeri mevkidaşı Ceyhun Bayramov'la yaptığı telefon görüşmesinde helikopter olayının kısa zamanda ve kapsamlı bir biçimde soruşturulmasını talep ettiğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Moskova en kısa zamanda kapsamlı soruşturma gerekliliğini bir kez daha vurguladı” diye konuştu.

'AZERBAYCAN YENİDEN ÖZÜR DİLEDİ'

Rusça yayın yapan New York merkezli RTVi televizyonuna demeç veren Zaharova, Bayramov'un 'bu trajik olayla ilgili olarak Rusya'dan tekrar özür dilediğini' de ekledi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Azerbaycan Başsavcılığı, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından Ermenistan hava sahasında düşürülen Rus askeri helikopteri Mi-24 ile ilgili “hizmette ihmalkarlık” maddesinden soruşturma başlatığını açıkladı. 

Başsavcılık’tan yapılan açıklamada, “Azerbaycan Başsavcılığı derhal olayla ilgili soruşturma başlattı ve Başsavcı, olayın ayrıntılarının kapsamlı, eksiksiz ve objektif bir şekilde soruşturulması için ceza davası açtı” ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca, savcılık yetkilileri ve askeri uzmanların Rus helikopterinin düşürüldüğü roketatarı inceleyerek, ateş açan birimin personelini sorguladığı ve belgelere el koyduğu belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, olayla ilgili yaptığı açıklamada Rusya'ya ait Mi-24 askeri helikopterin Ermenistan hava sahasında, çatışma bölgesinin dışında düşürüldüğünü açıklamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise olayda iki Rus askerin hayatını kaybettiği, bir askerin ise yaralandığı belirtilmişti. 

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise Mi-24 kazasının tamamen yanlışlıktan kaynaklanan ve Rusya'yı hedef almayan bu trajik olay nedeniyle Rusya’dan özür dilediğini, Azerbaycan tarafının ölen mürettebatın ailelerine başsağlığı dilekleri ile birlikte tazminat ödemeye de hazır olduğunu ifade etmişti. (Sputnik)