Rusya-Afrika zirvesinde 'dilencilik' tartışması

Rusya'daki zirvede Burkina Faso Devlet Başkanı Traore'nin "Afrikalı liderler dilenmek için dünyayı dolaşıyor" sözlerine Senegal Cumhurbaşkanı Sall yanıt verdi: "Eşit iş birlikleri için çalışıyoruz."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nde Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore, Afrikalı liderleri "dilencilikle" suçlarken, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall de "Afrikalı liderlerin eşit şartlara dayalı iş birlikleri peşinde olduğunu" söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nde Senegal Cumhurbaşkanı Sall ve Burkina Faso Devlet Başkanı Traore arasında tartışma yaşandı.

Yönetimi darbeyle ele geçiren ve dünyanın en genç lideri olan 35 yaşındaki Traore, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Afrika ülkelerine ücretsiz tahıl gönderme kararı dolayısıyla teşekkür etti ve bir sonraki zirvede artık Afrika'nın gıda konusunda kendi kendine yetecek konuma gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Traore, "Benim neslim şunu anlamıyor: Bu kadar zenginliğe sahip Afrika bugün nasıl olur da dünyanın en fakir kıtası oluyor? Ve neden Afrikalı liderler dilenmek için dünyayı dolaşıyor" ifadesini kullandı.

Burkina Faso Devlet Başkanı Traore


Senegal Cumhurbaşkanı Sall de Traore'nin sözlerine karşılık vererek, "Afrikalı liderler buraya dilenmeye gelmedi. Biz ülkeler arasında eşit şartlara dayalı iş birlikleri için çalışıyoruz. Dakar'da, St. Petersburg'da ya da Washington'da aynı şeyi söylüyoruz" dedi.

"Her neslin vermek zorunda olduğu bir mücadele olduğunu" belirten Sall, "Bizim görevimiz kıtamızı kasıp kavuran terör sorununu çözmek ve kıtanın kalkınmasını sağlamak" diye konuştu.

BAZI LİDERLER AİLE FOTOĞRAFINA GİRMEDİ

Zirvede bazı Afrikalı liderlerinin darbe hükümet başkanlarıyla aynı kareye girmek istemediği ve aile fotoğrafında yer almadığı öğrenildi.

Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Azali Assoumani, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat ve Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso aile fotoğrafında yer almadı.

Liderlerin, darbeyle başa gelen Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı Traore ile aynı fotoğrafta yer almak istemediği kaydedildi. 

Darbe hükümetinin yönetimde olduğu Gine ise zirveye Dışişleri Bakanı düzeyinde katılım sağladı. (HABER MERKEZİ)