Rusya ablukayı genişletiyor, Ukrayna daha uzun menzilli silahlar istiyor

Rusya ordusu Ukrayna'nın doğu ve liman kentlerinde ilerlerken Kiev, Batı'dan uzun menzilli silahlar talep ediyor. Putin, Batı'nın limanların açılması talebine yaptırımların kaldırılması şartı koşuyor.

Ukrayna'da 28 Mayıs itibariyle son durum. Kaynak: Institute for the Study of War
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı saldırıları doğu ve liman bölgelerde yoğunlaştıran Rusya, Donbass'ta Ukrayna güçlerinin kontrolündeki en büyük kenti ele geçirmeye çalışırken aynı zamanda Batı ülkelerinden küresel gıda krizinin önlenmesi için yaptırımların kaldırılmasını istiyor. 

Ukrayna ise Rusya'nın Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki limanların önemli bir kısmını abluka altında tutarak gıda ihracatının engellemesi dahil savunma için Batı ülkelerinden daha fazla uzun menzilli silahlar talep ediyor. 

'UKRAYNA'NIN DONBASS'TAKİ YERLEŞKESİ HEDEFTE'

Reuters'e göre, Donbass'ın Lugansk bölgesindeki Ukrayna güçlerinin kontrolündeki Severodonetsk yerleşimine Rusya'nın saldırıları son saatlerde arttı. Lugansk valisi Serhiy Gaidai, "Durum aşırı derecede tırmandı" açıklaması yaparken Ukrayna ordu birliklerinin ise yoğun saldırılara karşılık vermeye devam ettiği belirtildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı ise Severodonetsk'in yaklaşık 60 kilometre güneydoğusunaki Lyman'da kontrolü ele geçirdiğini iddia ederken söz konusu yerleşimin ele geçirilmesi durumunda Ukrayna ordusunun Donbass'ta kritik bir bölgeyi kaybetmesi öngörülüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de dün Ukrayna televizyonlarında yayınlanan açıklamasında Donbass'taki askeri durumun çok karmaşık olduğu, birçok yerde savunmanın yetersiz kaldığını belirterek "Orada durum tarif edilemez derecede zor. Bu saldırıya direnen herkese minnettarım" dedi.

ABD'LİLER UZUN MENZİLLİ SİLAH TALEBİNE TEMKİNLİ

Ukrayna yönetimi ise Rusya'nın bölgede yoğunlaşan saldırılarına karşı Batı ülkelerinden daha fazla uzun menzilli silah taleplerini artırdı. The Guardian'ın haberine göre, Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın Donbass'taki ilerlemelerini durdurmak için acilen ABD yapımı çok namlulu roketatar sistemleri (Multiple Launch Rocket System-MLRS) istiyor.

Habere göre, yaklaşık 300 kilometreye atış mesafesi olan MLRS'lerin Ukrayna'ya tedariği durumunda Rusya topraklarının hedef alınabileceği endişesi ise ABD'li üst düzey yetkililer arasında dillendiriliyor. İngiltere'nin yaklaşık 84 kilometre menzilli ve bir dakikadan daha kısa sürede 12 füze ateşleyebilen MLRS'lerini Kiev'e verebileceği iddiası da haberde yer alıyor.

HARPOON GEMİSAVAR FÜZELERİ YOLA ÇIKTI

Ukrayna'nın resmi haber ajansı Ukrinform'un haberine göre, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı ve baş müzakereci Mykhailo Podolyak ABD'den uzun menzilli çoklu roketatar gönderilmesi çağrılarını yineledi. Podolyak, dün yaptığı açıklamada "70 kilometre uzaktan saldırıya uğradığınızda ve savaşacak hiçbir şeyiniz kalmadığında savaşmak zor. Etkili silahlara ihtiyacımız var" açıklaması yaptı. 

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da dün yaptığı açıklamada Danimarka'dan Harpoon gemisavar füze sistemlerinin gönderilmeye başladığını açıkladı.  

RUSYA'DAN 'MALKA TOPÇU SİSTEMİ' VİDEOSU

Ukrayna daha uzun menzilli silahlar talep ederken Rusya ise yaklaşık 50 kilometre menzildeki hedefleri vurabilen Malka topçu sistemiyle saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu. Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Malka ağır topçu timlerinin bir ormandaki Ukrayna ordusu mevzilerini yok ettiğini gösteren video yayınladığını duyurdu.

İNGİLTERE'DEN 'KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ' TEPKİSİ

Ukrayna birliklerine topçu atış eğitimleri vermesiyle tartışılan İngiltere ise ülkede doğu ve liman kentlerinde saldırıların yoğunlaştığını doğruluyor. Rusya'nın Ukrayna saldırılarına ilişkin günlük bilgilendirmeler yayınlayan İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın kritik liman kentlerinde Rusya kontrolünün olduğunu belirterek "Rusya, küresel gıda güvenliğini siyasi amaçları doğrultusunda kullanmaya hazır olduğunu gösterdi" açıklaması yaptı.

PUTİN'DEN 'YAPTIRIMLARI KALDIRIN' ŞARTI

Ukrayna yönetimi toprak kaybetmemek ve limanlarındaki ablukayı sona erdirmek amacıyla daha fazla silah istediğini savunurken Rusya ise Batı ülkelerinin yaptırımları kaldırması halinde söz konusu gıda ihracatının devam edebileceğini belirtiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında dün yapılan telefon görüşmesinde gıda ihracatı konusu ele alınmıştı. 

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin görüşmede "Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihraç etmesini mümkün kılmanın yollarını görüşmeye istekli olduğu ve yaptırımlar hafifletilirse gübre ve tarım ürünleri ihracatının devam edeceği" mesajı vermişti. 

AVUSTURYA: PUTİN KARADENİZ'İ AÇMAYA HAZIR

Rusya lideri Putin'le 27 Mayıs'ta telefon görüşmesi yapan Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ise basın toplantısındaki açıklamasında Ukrayna’dan çıkarılması gereken milyonlarca ton buğday ve tahıl olduğunu belirtmişti. Ukrayna'dan yapılan ihracata büyük ölçüde bağımlı olan Kuzey Afrika ülkeleri veya Pakistan'ın durumdan ağır etkileneceğini belirten Nehammer, “Diyaloga girmek için her fırsatı değerlendirmek bizim aktif bir tarafsızlık politikası anlayışımızdır. Bu yüzden Başkan Putin'i aradım. Bir mahkum değişimine olumlu sinyaller verdi. Ayrıca Karadeniz'de malların hareketine izin vermek istiyor” açıklaması yapmıştı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 24 Mart'taki NATO Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, küresel gıda krizinin önümüzdeki aylarda derinleşeceği uyarısında bulunmuştu. Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin çoğunun Ukrayna ve Rusya'dan gıda ihracatına bağımlı olduğunu hatırlatan Macron, Ukraynalı çiftçilerin de yeni mahsul ekememesi nedeniyle krizin bir yıldan 18 aya kadar sürebileceğine dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler rusya ukrayna