Rusların Bodrum’a ilgisi arttı: Kiralar üçe katlandı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrası iki ülke vatandaşlarının yaşamak için tercih ettiği Antalya ve Bodrum’da konuta olan talepler arttı. Kira fiyatları da ciddi oranda artış gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Muğla ve Antalya gibi deniz kıyısı illere olan ilgi, konut fiyatlarının da üç katına çıkmasına neden oldu. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrası bu ülkelerden gelenlerin yaşamak için tercih ettiği bölgelerde kiralık ev talepleri de arttı. Taleple birlikte çevrimiçi ev arama uygulamalarındaki ilanlarda Rusça başlıklar ve açıklamalar da yer almaya başladı.

Geçtiğimiz aylarda gayrimenkul platformu Emlakjet’in açıkladığı verilere göre, Rusya kaynaklı Türkiye içi satılık konut aramaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51, Ukrayna kaynaklı aramalar ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 63 arttı.

TÜİK verilerine göre, 2022 yılının şubat ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55 artarken, Rusya’dan Türkiye’de konut alanlar yüzde 96, Ukrayna’dan Türkiye’de konut arayanlar yüzde 85 arttı. Yabancılara yapılan konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55 artarak 4 bin 591 oldu. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,7 oldu. Yabancıya konut satışları son iki yılın en yüksek rakamına ulaşırken, Rusya vatandaşları arasında Türkiye'de ev alanlar 259’dan 509’a çıkarak yaklaşık geçen yıla göre iki kat arttı.

RUS VATANDAŞI YAKIMOV: TÜRKİYE’DE KENDİMİZİ GÜVENDE HİSSEDİYORUZ

Rus vatandaşları Türkiye’yi daha güvenilir buldukları için tercih ettiklerini söyledi. Rusya vatandaşı Vitalıy Yakımov da güvenlik nedeniyle Bodrum’a yerleşen isimlerden birisi. Türkiye’ye geliş sürecine ilişkin konuşan Yakımov, ülkelerini terk etmesinde zorunlu askerlik görevine ilişkin baskının etkili olduğunu ifade ederek, “Aslında biz gençler savaş istemiyoruz. Çıkarılan zorunlu askerlik yasası nedeniyle baskılar arttı üzerimizde. Bunu kabul etmediğimiz için Rusya’dan ayrıldık. Biz Ukraynalıları öldürmek istemiyoruz. Türkiye’ye gelmemizdeki etken ise güvenilir bir ülke olması. Ayrıca vize sorunu da bulunmuyor. Bu da geçişlerimizde kolaylık sağlıyor bize. Burada kendimizi daha güvende hissediyoruz” dedi.

Vitalıy Yakımov

Antalya’dan sonra Rusların en çok tercih ettiği bölgenin Bodrum olduğunu ifade eden Yakımov, “Tabi genel eğilim olarak Ruslar Antalya’ya yerleştiler. Ama son dönemlerde Bodrum’u tercih etmeye başladık. Benimle birlikte birçok arkadaşım Bodrum’a yerleşti. Bodrum’u tercih etmemizdeki neden Antalya’dan daha ucuz olması. Benim Bodrum’u tercih etme nedenim ise hem ucuz olması hem de güvenilir olması oldu. Bir yıllık bir ev kiraladım. Bir yıl kalacağım. Daha sonra savaşın durumuna göre yeni bir karar alacağım. Benimle birlikte çok sayıda arkadaşım aynı nedenlerle Bodrum’a yerleşmiş durumda” ifadelerini kullandı.

KAYA: YOĞUN BİR RUS GÖÇÜ VAR

Rusların Bodrum’a olan konut taleplerini değerlendiren Atayolu Gayrimenkul Yöneticisi Fırat Kaya, son bir ayda Bodrum’a yoğun bir Rus göçü olduğunu söyledi. Yoğun bir taleple karşılaştıklarını belirten Kaya, “Gelen kişiler genelde genç kitle olup burada kiralama yapmak istiyorlar. Çoğunluk bir yıllık kontrat istemekte. Sadece bir yıl kalacaklarını ve eğer savaş biterse ülkelerine dönmek istediklerini belirtiyorlar. Çoğu genç Rusya’da online çalışabilecekleri işler ayarlayıp başka ülkede aynı zamanda çalışma hayatlarına online olarak devam ediyorlar. Genelde güzel ve bakımlı daireleri kiralamak istiyorlar. Kendilerini burada gerçekten de güvende hissettikleri için çoğunlukla sözleşmeleri düzenlemek çok kolay oluyor. Satın alma ile alakalı kiralıklar kadar bir talep yok. Çünkü Ruslar vatandaşlık almak için değil kalıcı olarak savaş bitene kadar burada kalmak istiyorlar. Normalde Türkiye’de Rus denince akla ilk, Antalya ve Alanya gelir fakat son dönemlerde Rusların o bölgelere akın etmesinden sonra gayrimenkul fiyatlarındaki büyük artıştan dolayı Antalya ve Alanya’ya giden çoğu kişi Bodrum’a gelmektedirler. Hatta çoğu kişi Antalya’da istediği şartlarda yer bulamayıp Bodrum'a geliyor” dedi.

Vitalıy Yakımov (Ortada) , Fırat Kaya (Solda)