Rus soprano Netrebko'dan New York Metropolitan Operası'na dava

Rusya-Ukrayna savaşının ardından ABD'nin New York Metropolitan Operası'ndaki işine son verilen Rus opera sanatçısı Anna Netrebko, opera ve opera yönetimi hakkında tazminat davası açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusyalı opera sanatçısı Anna Netrebko, Rusya-Ukrayna savaşının ardından işine son veren ABD'deki New York Metropolitan Operası'na dava açtı. Soprano Netrebko, operadan ve opera yönetiminden 360 bin dolar tazminat talebinde bulundu.

BBC'nin haberine göre, Netrebko daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i desteklemiş, savaşın ardından savaşı kınadığını açıklamıştı. Netrebko'nun 4 Ağustos Cuma günü Manhattan Bölge Mahkemesi'nde açtığı dava hakkında açıklama yapan New York Metropolitan Operası, 'davanın dayanağı olmadığını' savundu. Netrebko ise opera ve opera direktörü Peter Gelb hakkında 'iftira' ve 'sözleşme ihlali' suçlaması yöneltti. Netrebko, sahneye çıkamadığı performanslar ve prova ücretleri için tazminat istedi.

OPERA PROGRAMINDA YER VERİLMEDİ

Aynı zamanda Avusturya vatandaşlığı bulunan opera sanatçısı, operanın kendisinde 'ciddi bir manevi zarar ve duygusal rahatsızlığa' sebep olduğunu, bunun sonucu olarak 'depresyon, aşağılanma, utanç, stres, anksiyete, duygusal acı ve ıstırap' yaşadığını iddia etti. 

2014 yılında Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde olan Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki bir tiyatroya bağışta bulunduğunu ve ayrılıkçıların bayrağı ile fotoğrafı olduğunu kaydeden BBC'nin aktardığına göre, Netrebko, 24 Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve savaşa karşı çıkma çağrıları ile karşı karşıya kalmış, ardından çatışmayı kınamış fakat Putin hakkında konuşmamıştı. Sonrasında Netrebko'ya opera programında yer verilmemişti.

ŞİKAYETİ UZLAŞMAYA GİTMİŞTİ: TAZMİNAT KARARI VERİLMİŞTİ

Bu bağlamda mahkemeye sunulan dilekçede, operanın ve opera yönetiminin 'Netrebko'nun izleyicileri arasındaki ilişkiye zarar verdiği, performanslarına karşı protestoları teşvik ettiği' iddia edildi. Dilekçede ayrıca savaşı eleştirmesinin Rus tiyatro grupları ile olan sözleşmelerini kaybetmesine sebep olduğu bilgisi de paylaşıldı. 

ABD Müzik Sanatçıları Meslek Birliği aracılığıyla 2023 yılı başında ayrıca suç duyurusunda da bulunan sopranonun şikayetini inceleyen arabulucu, şubat ayında operanın bazı performansları iptal ederek sözleşmeye dayalı anlaşmayı ihlal ettiğine hükmetmiş ve Netrebko'ya 200 bin dolardan fazla tazminat ödenmesine karar vermişti.

'PRAG'DAKİ ETKİNLİĞİ İPTAL EDİN' ÇAĞRISI

New York Metropolitan Operası ile ilişiği kesildikten sonra İtalya dahil performanslar sergileyen Netrebko'nun gelecek aylarda Buenos Aires, Berlin, Viyana, Milan ve Paris'te de sahneye çıkması bekleniyor. Öte yandan, sopranonun ekim ayında Prag'da sahne alması bekleniyordu, fakat temmuz ayında belediye başkan yardımcısı konser salonundaN etkinliği iptal etmesini istedi. Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Jiri Pospisil, Ukraynalı yetkililerle görüştüğünü, opera sanatçısının Ukrayna'nın yaptırım listesinde olduğu söyledi. Etkinliği düzenleyen yapımcı ise Netrebko'nun savaşı kınadığını, neredeyse tüm biletleri tükenen etkinliği iptal etme çabalarını anlamadığını belirtti. (DIŞ HABERLER)