Rus kozmonotlar, uzay istasyonunda ‘Lugansk ve Donetsk bayrakları' açtı

Ukrayna bayrağı renklerinde üniforma giydikleri için Ukrayna'ya destek verdikleri düşünülen 3 Rus kozmonot, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda "Lugansk ve Donetsk bayrakları" açtı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oleg Artemyev, Denis Matveyev and Sergey Korsakov isimli Rus kozmonotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda “Lugansk ve Donetsk bayrakları” açtılar. 

The Guardian'ın haberine göre, kozmonotlar, Rus uzay ajansı Roscosmos’un Telegram hesabında Rusya’nın, tamamını kontrol altına aldıklarını açıkladıkları "Lugansk’ın kurtuluşu" ile ilgili bir mesaj yayınladı ve destek için bölgenin bayrağını açtıkları bir fotoğraf paylaştı.

Paylaşılan mesajda, “Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin Kurtuluş Günü! Hem Dünya'da hem de uzayda kutluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Mesajda ayrıca “Müttefik Donetsk Halk Cumhuriyeti vatandaşları, bekleyin!” denildi ve kozmonotların “Donetsk bayrağı”yla bir fotoğrafı daha paylaşıldı.

“Lugansk Halk Cumhuriyeti,” Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler arasında sadece Rusya ve Suriye tarafından tanınıyor.

Bu iki bayrağın istasyona nasıl geldiği henüz belli değil. Şu anda istasyonda 3 Rus kozmonotla birlikte çalışan NASA'nın Amerikalı astronotları Jessica Watkins, Robert Hines ve Kjell N Lindgren ile Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) İtalyan Samantha Cristoforetti bulunuyor.

Mürettebat, NASA ve ESA, olay hakkında yorum yapmadı.

Artemyev, Matveyev ve Korsakov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri istasyona katılan ilk Rus mürettebatıydı ve Soyuz kapsüllerinden Ukrayna bayrağı renkleriyle çıktıklarında, Ukrayna ile dayanışma mesajı olarak algılandı.

Ancak kozmonotlar bu yorum konusunda çekingen davrandılar. O zamanki takım elbiseler sorulduğunda Artemyev, her mürettebatın kendi takımını seçtiğini söyledi. Aretmyev "Aslında çok fazla sarı malzeme biriktirmiştik, bu yüzden kullanmamız gerekiyordu" dedi. 

Roscosmos da bu iddiayla dalga geçmişti ve üniformaların uçuştan 6 ay önce hazırlandığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)