Romanya'da koronadan ölen belediye başkanı 'yeniden seçildi'

Romanya'da bir köy, Covid-19'dan ölen bir belediye başkanını yerel seçimlerde 'yeniden seçti'. Sosyal Demokrat Partili Ion Aliman'ı onurlandırmak isteyen köylüler, eski başkanlarına yüzde 64 oranında oy verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Yerel seçimler için dün sandık başına giden Romanya'da, iki hafta önce korona virüsü nedeniyle ölen bir belediye başkanı ezici farkla 'yeniden seçildi'. Ülkenin güneyindeki Deveselu köyünde yaşanan olayda, Sosyal Demokrat Partili eski belediye başkanı Ion Aliman yüzde 64 oranında 'oy aldı'.

Aliman, 17 Eylül günü başkent Budapeşte'deki bir hastanede, korona virüsünün yol açtığı Covid-19 kaynaklı komplikasyonlardan ötürü ölmüştü. Seçimden sonra Aliman'ın mezarını ziyaret ederek mum yakan köylüler, oy pusulaları basıldıktan sonra vefat eden belediye başkanlarını onurlandırmak istediklerini söyledi.

 

'SENİNLE GURUR DUYUYORUZ'

Bir köylü "Bu senin zaferin. Seninle gurur duyduğumuzu bil, huzur içinde uyu" derken, bir diğeri "O, gerçekten bizim belediye başkanımızdı. Köyün tarafını tuttu, yasalara uydu. Bir daha onun gibi bir belediye başkanı göreceğimizi sanmıyorum" diye konuştu. Yetkililer, köydeki oylamanın tekrarlanacağını duyurdu.

SOSYAL DEMOKRATLAR GERİLEDİ

Aliman bu sonuçlarla üçüncü defa 'seçilmiş' olsa da, partisi Sosyal Demokratlar sandıkta aynı başarıyı gösteremedi. Parti, kilit önemdeki kentleri ve belediye meclislerini, merkezde duran liberal azınlık hükümetine ve iki sağ partinin ittifakına kaptırdı.

Romanya'da 2008 yılında da bir köyde, yerel seçimler başladıktan sonra ölen bir belediye başkanı halk tarafından yeniden seçilmişti.

AVRUPA'NIN EN YÜKSEK ÖLÜM ORANLARINDAN BİRİ ROMANYA'DA

Romanya, korona virüsü salgınında Avrupa'nın en yüksek ölüm oranlarından birine sahip. Ülkede mart ayından bu yana 123 bin 944 vaka, 4 bin 748 can kaybı bildirildi. (DIŞ HABERLER)