Romanlara karşı ayrımcı sözleri eleştirilmişti: Sosyalist parti lideri istifa etti

Belçika'nın en büyük üçüncü partisi Vooruit'in lideri Rousseau, Roman toplumu için sarf ettiği hakaret ve ayrımcılık içeren sözlerinin ülkede eleştiri ve tartışma yaratmasının ardından istifa etti.

Fotoğraf: Conner Rousseau / Facebook hesabı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Flaman Sosyalist Parti (Vooruit) Genel Başkanı Conner Rousseau, Roman toplumuna yönelik hakaret ve ayrımcılık içeren sözleri nedeniyle ülkeden yaşanan tartışmaların ardından, seçime 7 ay kala görevinden istifa etti.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, hükümet ortağı Vooruit lideri Rousseau’yu istifaya götüren süreç eylül ayında başlamıştı. Rousseau, 1 Eylül gecesi memleketi Sint-Niklaas'ta polislerin bulunduğu bir barda, kentteki Roman topluluğunu hedef alan açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar ise daha sonra basına yansıdı. 

ROMAN HAKLARI ÖRGÜTÜ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Belçika medyasına sızdırılan polis tutanağına göre, sosyalist lider Romanlar için 'esmer pislikler' ifadesini kullanmış, “Bu Çingeneler her gün şilteleri veya çaydanlıkları ile burada duruyorlar. Gidin onlara vurun. Bu adamlara hiçbir şey yapamıyorsunuz" demişti. Sözlerinin medyaya yansımasının ardından Conner Rousseau yoğun eleştirilere uğradı.

Belçika’da Romanlar’ın çıkarlarını savunan Kham adlı örgüt, sosyalist lider hakkında suç duyurusunda bulundu. Doğu Flaman Savcılığı, medyaya yansıyan ırkçı açıklamaları nedeniyle Rousseau hakkında soruşturma başlattı.

Sorgu hakimi, bu hafta içinde Rousseau'nun 'kelimelerin ve dil kullanımının etkisi konusunda terapi görmesine' karar verdi.

Ayrıca Rousseau’ya, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Belçikalı Yahudiler, Romanlar ve Sintiler için toplama kampı olarak kullanılan Dossin Kışlası'nı ziyaret etme zorunluluğu getirildi.

AYRIMCILIK SAVUNMASI: 'SARHOŞ ZIRVALAMASIYDI'

Adli makamlar, sosyalist liderin Roman toplumuyla arabuluculuk sürecine girmesi gerektiğini, bu sürecin olumlu sonuçlanması halinde davanın düşürüleceğini bildirdi.

Sözlerini 'sarhoş zırvalaması' olarak değerlendiren Conner Rousseau, özür diledi. Sosyalist lider, mahallesinde Romanların uzun süredir yarattığı rahatsızlığa duyduğu tepkiyi 'gerçekten yanlış bir şekilde' ifade ettiğini söyledi. Hakkındaki yasal süreçle ilgili olarak, "Hatamı kabul ediyorum ve tedbirleri dikkatle uygulayacağım" diyen Rousseau, Roman toplumuyla arabuluculuğa devam edeceğini vurguladı.

Roman hakları örgütü Kham, arabuluculuk sürecine olumlu yaklaşırken, “Savcılık, Conner Rousseau'nun suç işlediğine inanıyor. Bu bizim için çok önemli” açıklamasını yaptı.

SİYASETÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ: 'İĞRENÇ VE KABUL EDİLEMEZ'

Ancak hem kendi partisinden hem diğer siyasi rakiplerinden sosyalist lidere yönelik tepkiler artmaya devam etti. Sosyalist Parti’nin bazı yöneticileri ve gençlik örgütü, 'ırkçı ifadelerin, sosyalist ilkelerle bağdaşmadığını' açıkladı.

Fransızca konuşulan Valon bölgesi Sosyalist Partisi, Rousseau’nun sözlerini, 'iğrenç ve kabul edilemez' diye değerlendirdi. Flaman Yeşil Sol Parti (Groen) lideri Nadia Naji, 'müttefikimiz' dediği Rousseau’nun sözlerinin kendisine sarstığını söyledi.

'SARHOŞ SÖZLERİ OLARAK HAFİFE ALINAMAZ'

Flaman milliyetçisi Yeni Flaman İttifakı (N-VA), Rousseau’nun sözlerinin 'sarhoş sözleri olarak hafife alınamayacağını' bildirdi.

Faşist Flaman Çıkarı Partisi (Vlaams Belang) Genel Başkanı Tom Van Grieken de ırkçı açıklamaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Grieken, "Ben ifade özgürlüğünden yanayım ama ten rengine dayalı şiddeti savunmak eşiği aşıyor" dedi.

PARTİ YÖNETİMİNDEN 'DEVAM ET' TALEBİ

Cuma günü olağanüstü toplanan Parti yönetimi, yoğun eleştirilere rağmen Conner Rousseau’nun genel başkanlık görevine devam etmesinden yana tavır aldı. Ancak Rousseau cuma akşamı bir basın toplantısı düzenleyerek, 'derhal görevden ayrılma kararı aldığını' açıkladı. Genel seçimlere 7 ay kala istifa eden Rousseau, şunları söyledi:

“Siyasete inanan gençlerin hala olduğunu göstermek için siyasete girmek istedim. Fakat özel hayatıma yönelik yapılan cadı avı ve utandığım ciddi bir hatanın ardından durum değişti.

Bu konu artık Vooruit'in ne için savaştığıyla ilgili değil, daha çok benimle ilgili. Artık Artık mesele insanların cüzdanları ve aşırı sağla mücadele değil. Bu benim için çok fazla. Şahsım zorlukların önüne geçmemeli. Bu yüzden mücadelenin bensiz devam etmesine karar verdim.”

BELÇİKA'NIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ PARTİSİ

Rousseau’nun istifası, birçok siyasi parti tarafından 'cesur bir karar' olarak değerlendirildi. Flaman Sosyalist Partisi, Rousseau’nun yerine kimin genel başkan olacağını bugün açıklayacak. Sosyalist Parti yaklaşık yüzde 20 oy oranıyla Belçika’nın üçüncü büyük partisi konumunda. (DIŞ HABERLER)