Rojbin Ekinci'nin tuvalinden modern hayat ve Kürt kadını

Resimlerinde önceki Kürt kadın kuşağını sosyal, aktif ve modern toplum içerisine yerleştiren Rojbin Ekinci, ilk sergisini Diyarbakır’da açtı.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Resimlerindeki karakterleri çizerken çevresinden esinlendiğini dile getiren genç sanatçı Rojbin Ekinci, Dicle Üniversitesi Resim İş Bölümü mezunu. Mezun olduktan sonra serbest sanatçı olarak çalışan Ekinci, "X- zoomer" başlıklı ilk kişisel sergisini Diyarbakır’da açtı. Sergi, 1- 23 Nisan tarihleri arasında A4 Açık Sanat Alanı'nda sanatseverlerle buluşmaya devam edecek. 

Resimlerinde Kürt kadın figürlerini modern bir mekanda, aykırı bir biçimde işleyen Ekinci, "Çalışmalarımdaki ana konu, bizden önceki kuşağı sosyal, aktif ve modern toplum içerisine yerleştirmek" ifadesini kullandı. 

Rojbin Ekinci

‘KUŞAK ÇATIŞMASI TARİH BOYUNCA VAR OLAN TOPLUMSAL VE KİŞİSEL BİR SORUN’

Farklı kuşaklardan kadınların sosyal medya ve teknoloji ile mücadelesini gözlemlediğini belirten Rojbin Ekinci, izlenimlerini şöyle dile getirdi: "Çevremde benden farklı kuşaklarda olan kadınlarla büyüdüm ben. Annem, teyzem ve anneannem benim rol modellerim oldular. Etrafımdaki farklı kuşaktaki kadınların teknoloji ile olan imtihanı dikkatimi çok çekiyordu. Sonrasında bunu kuşak çatışması olarak ele almak istedim. Kuşak çatışması, tarih boyunca var olan toplumsal ve kişisel bir sorun aslında. Teknolojinin hayatımıza girmesi ile bu çatışma daha da derinleşti. Yaşlı neslin kendi değerlerini genç nesle empoze etme çabaları ile gençlerin sosyal medyanın da etkisiyle sanal kimlikler oluşturmasının iki kuşak arsındaki çatışmayı körüklediğini gözlemledim.

Bu durumun hem kişisel hem de toplumsal bir sorun olmasının yanında mizahi bir yönü de var. Bizden önceki kuşak kimi kritik dönemlerini geçmiş olmalarından dolayı bugünün gerçekliğinden kopuk ve modern hayata adapte olmakta zorlanıyorlar. Bu noktada her iki kuşak birbirini kabullenmeye ve anlamaya çalışıyor. Böylece iki kuşak arasında trajikomik bir iletişim gelişiyor."

.

‘KÜRT KADININI KÜLTÜREL VE MODERN BİR ZEMİNDE ÇİZİYORUM’

Çalışmalarının merkezinde Kürt kadınının yer aldığını belirten Ekinci, "Önceki kuşak Kürt kadınlarını biz gençleri eleştirdikleri şeylerin merkezine yerleştiriyorum. Mesela oje sürmemizi eleştiriyorlar, telefonda geçirdiğimiz süreyi eleştiriyorlar. Ben de önceki kuşaktan kadını daha sosyal, aktif hayatın içinde canlı, zıt renklerle, alışık olmadığımız biçimlerde çiziyorum. Aynı kadını fistanıyla, başörtüsüyle, sosyal medyada dolaşırken, oje sürerken, bir sergide modern bir tabloya bakarken, şarap içerken mizahi bir bakış açısı ile modern bir zeminde buluşturarak resmediyorum" dedi.

‘BU SÜREÇTE MİZAHA VE SANATA İHTİYACIMIZ VAR’

Resimlerindeki figürlerin bazı insanları rahatsız edebileceğine de değinen Ekinci, şöyle konuştu:

"Bu resimler bazı insanları rahatsız edebilir. Yakın çevremden de çizimlerime yönelik eleştiriler aldım. Fakat ben bu karakterleri zaten çevremden esinlenerek resmediyorum. Örneğin, kız kardeşim ve annemi ortak bir karakterde buluşturuyorum. Ve bu da hem bu çatışmayı hem de Kürt kadınını ön plana çıkarıyor. Sergimde bir de video art çalışmam bulunuyor. Bu videoda bulunan kişi annem. Ve onu Instagram reels videolarında dolaşırken, birbirinden çok farklı videolar izlerken gözlemliyoruz. Bu aslında güncel olan bir durum. Büyüklerimiz bizleri eleştirdiler uzun bir süre, teknoloji ile iç içe olmamızı, telefon ile bu kadar uğraşmamızı. Ama kendilerinin eline bu fırsat geçtiği zaman ilk yaptıkları şey telefona bakmak oluyor, özellikle aile buluşmalarında dikkatimi çeken bir şey bu. Sohbet ederken, yemek yerken istisnasız bir büyüğün elindeki telefondan reels sesi geliyor. Bu artık alışık olmamız gereken bir şey. Sergiye gelen insanlar da şaşırıyor çizimlerime. Çoğunun resimleri incelerken kahkaha attığına şahit oldum. Bu beni çok mutlu ediyor. Böyle bir süreçte özellikle mizaha ve sanata ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum."

.
‘GENÇLERİN SANATTA AKTİF OLMASI ÖNEMLİ’

Genç sanatçıların ve özellikle kadınların mezun olduktan sonra sanata yönelik ilgi ve isteklerinin kaybolduğuna dikkat çeken Ekinci, bunun toplumsal yapıdan ve mevcut ekonomik şartlardan kaynaklandığını söyledi. Ekinci, "Biz gençlerin sanatımızla toplum içinde aktif olması çok önemli. Alan aramak ve bulmak, yeni bakış açılarını sunmak da biz genç sanatçıların görevi aslında. Ben de bunu amaçlıyorum. Özellikle kendi kültürümden Kürt kadın figürlerini kuşaklararası farklılıklar olmadan, modern bir zeminde mizahi bir biçimde tanıtmaya çalışıyorum" dedi.