Roj Girasun: HDP açıkladığı deklarasyonla yeni şeyler konuşmaya alan açtı

Rawest Araştırma’dan Roj Girasun, HDP’nin açıkladığı deklarasyonla durduğu yeri bir kez daha vurguladığını, asıl olarak Kürt meselesinin konuşulmasına alan açtığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Rawest Araştırma’dan Roj Girasun, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından açıklanan 11 madelik 'Demokrasiye, Adalete, Barışa Çağrı Deklarasyonu'nu değerlendirdi.

Açıklanan deklarasyonda Kürt seçmene dair “yeni bir şeyin” olmadığını, sadece söz tazeleme yapıldığını söyleyen Girasun’a göre deklarasyonla birlikte muhalefetle sürdürülen işbirliğinin de eskisi gibi olmayacağı hatırlatıldı.

HDP’nin duyurduğu ilkeler aracılığıyla Millet İttifakı içerisinden yükselen “HDP bizimle yol yürümeye mecbur”, “Bir adım atmamız, taviz vermemiz gerekmez”, “Ortada zaten milliyetçi bir sarmal var ya da karşıda gönderilmesi gereken Cumhur İttifakı var”, “HDP bu meseleye bizden daha çok muhtaç. O sebeple adım atmamız gerekmiyor” yaklaşımıyla yaratılan rehavetin de ortadan kaldırıldığını belirten Girasun, “HDP, genel anlamda çok yeni bir şey söylemekten ziyade durduğu yeri vurguladı” diye konuştu.

‘HDP’NİN TEMEL MESELESİ KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ’

Girasun’a göre HDP’nin "tüm toplumsal taraflarla ve siyasi aktörlerle görüşmeye, müzakereye ve ortak yönetime hazır olduğu" ifadeleri önemli. Girasun bu söylemin “AK Parti ile anlaştılar” değil, “Gerekirse AK Parti de bu politik çizgiye gelirse, AK Parti ile de otururuz. Bizim temel meselemiz, Kürt meselesinin çözümü” anlamına da geldiğini ifade etti.

‘POZİSYONUNU AÇIK BIRAKIYOR’

Girasun, açıklanan deklarasyonun Kürt seçmeninin kafasındaki soru işaretlerini giderip gidermediğine ilişkin ise “Kürt seçmenin söylemesi gereken şeyleri söylediği için, içini rahatlatmıştır” diyerek şöyle devam etti:

“HDP seçmeninin bir kısmı karşılıksız işbirliği ve ittifak meselesine biraz sitem ediyordu. Bu deklarasyon tepkilerin içeriğini yumuşattı. Şu an ortaya konulmuş bir ittifak ve işbirliği deklarasyonu yok. HDP kendisini bağlamadı. Haklı olarak seçime bir, iki yıl var. O gün sözü değişebilir o sebeple ‘Kürt seçmenin tavrı netleşti mi? HDP seçmeninin tavrı netleşti mi?’ soruları için henüz erken. Bence HDP de seçimlere dair net bir tavır ortaya koymadı. HDP yeni şeyler konuşmaya alan açtı. Kürt meselesinin biraz daha gündemleşmesine alan açtı. Kendi ilkelerinin konuşulması için de önemli bir deklarasyondu ama bunun haricinde seçmen tutumunu belirleyen, şimdiden kalıcılaştıran bir şey yok ortada. HDP pozisyonunu açık bırakıyor. Buradan seçmen tutumu çıkarmak pek doğru değil.”