Rızvanoğlu: İki çocuğun su masrafı 420 TL, okullara su çeşmesi konsun

Öğrencilerin okullarda ücretsiz ve temiz suya erişiminin olmadığına dikkat çeken DEVA'lı Evrim Rızvanoğlu, okullara içilebilir su çeşmeleri kurulması için başlattığı girişimlerini sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol

 

ANKARA – DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, öğrencilere ücretsiz su temin edilmesi için başlattığı girişimlerini sürdürüyor. Kasım ayında bu konuda bir kampanya başlatan DEVA Partili Evrim Rızvanoğlu, İstanbul Beyoğlu’nda bir okula çocukların ücretsiz su temin edebilecekleri çeşmeler yerleştireceklerini, bu pilot okulun Türkiye’ye örnek olmasını istediklerini söyledi.

‘ÇOCUKLARIN ÜCRETSİZ SU ERİŞİMİ YOK’

Çocukların ücretsiz bir öğün yemeğe ulaşması konusunda başta Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo olmak üzere pek çok kişinin kıymetli çalışmaları olduğunu söyleyen Rızvanoğlu, “Ücretsiz bir öğün yemek üzerine düşünürken çok daha temel bir eksiklik olduğunu gözlemledik. Çocukların okullarda suya da erişimi yoktu. Katıldığım bir veli toplantısında aileler, ‘Bizim çocuklarımızın suyu yok. Okula giderken mataralarını dolduruyoruz ama bitince tuvaletten doldurmak zorunda kalıyorlar’ dedi.

‘2 ÇOCUĞUN SU MASRAFI 420 LİRA’

Çocukların okullardaki su tüketiminin aileye maliyeti üzerine de değerlendirmelerde bulunan Rızvanoğlu, “Su temel bir insan hakkı. Ayrıca 2 çocuklu bir ailenin aylık su masrafı 420 lira. Çocukların ücretsiz ve temiz suya erişimi için su çeşmelerinin zaruret olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de bu kampanyayı başlattık” diye konuştu.

‘SU ÇEŞMELERİ SORUNU ÇÖZER’

Kampanya kapsamında 10 soru önergesi verdiklerini, bu önergelerden sadece birine yanıt geldiğini ve o cevapta da sadece Edirne’de bir okulda çeşme olduğu bilgisinin verildiğini anlatan Rızvanoğlu, konuyla ilgili araştırmalarına ilişkin bilgi de verdi: “Meclis’teki Araştırma Merkezi’nden de destek aldık. Dünyadaki modelleri incelediler. Sorunun çözümünün çok basit olduğunu gördük. Okullardaki musluklara kurulacak arıtma sistemine bağlı su çeşmeleri koymak. Çocuklar bir düğmeye basacak ve mataralarını dolduracak”.

‘OKULLARA SU ÇEŞMESİ KURMAK ÇOK ZOR DEĞİL’

Milli Eğitim Bakanlığına su çeşmelerinin kurulması için çağrı yaptıklarını da anlatan Rızvanoğlu, Beyoğlu’nda uygulayacakları pilot model için de “Çok zor olmadığını göstermek istiyoruz. Umut ediyoruz pilot okulumuzla birlikte yaygınlaşır, çocuklar ücretsiz ve temiz suya ulaşır” dedi.

‘MECLİS’TEKİ PLASTİK BARDAKLAR YASAKLANSIN’

Plastik kullanımının azaltılması için de çalışmalar yapan Rızvanoğlu, tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için kanun teklifi hazırladıklarını söyledi. Plastik kullanımının azaltılmasının ilk adımının Meclis’ten başlaması gerektiğini söyleyen Rızvanoğlu, “Meclis’teki odalarda, restoranlarda kullanılan tek kullanımlık plastik bardakların yasaklanması lazım. Bunu yazılı olarak Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a da ilettim. Tek kullanımlık plastikleri Meclis’ten kaldırarak ilk adımı atabiliriz” dedi.

‘SENEDE BİR TABAK PLASTİK YİYORUZ’

Tek kullanımlık plastikler sebebiyle bir insanın bir senede bir tabak büyüklüğünde mikroplastik yediğini belirten Rızvanoğlu, “Meclis’te içtiğimiz su neden sağlıklı olmasın? Tüm Türkiye’de tek kullanımlık plastikler neden yasaklanmasın? Avrupa birkaç sene önce kaldırdı tek kullanımlık plastikleri. Dışarıdan yemek sipariş ettiğimizde gelen çatal bıçak da tek kullanım plastikler. Onları çoğumuz çöpe atıyoruz” dedi. Rızvanoğlu çok basit bir düzenlemeyle hem sağlık hem ekonomi için önemli bir adım atılmış olacağını ifade etti.

‘MECLİS’E MATARALARIMIZI GETİREBİLİRİZ’

Meclis’teki herkesin mataralarını yanında taşıyarak sularını sebillerden doldurabileceğini belirten Rızvanoğlu, nihai hedefin musluklardan su içilebilmesi olduğunu söyledi. Rızvanoğlu, “DEVA Partisi olarak bunun çalışmasını yaptık. Bütçesinden mekanizmasına tüm detayları inceledik. Bilim insanları, sivil toplum örgütleri, kapsamlı çalışma yaptık. Evet, bütçesi büyük ama yapılabilir bir şey” diye konuştu.

Etiketler okul su masrafı Meclis