Rıza Akpolat'tan 'Nasuh Mahruki' iddiası: Bakanlık istedi

CHP'nin yeniden aday gösterdiği Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Nasuh Mahruki’ye AFAD’ın başına geçmesi için teklifte bulunulduğunu ancak kendisinin 'bakanlık' istediğini öne sürdü.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aday listelerinin teslim edilmesinin ardından, belediye başkan adayları çalışmalarına hız verdi.

Beşiktaş Belediye Başkanı ve CHP adayı Rıza Akpolat, bu çalışmalar kapsamında gazetecilerle Ortaköy’de bir araya geldi. Akpolat, geçen 5 yılda hayata geçirdiği projeleri kısa bir sunumla gazetecilerle paylaştı.

Sosyal belediyecilik anlayışı ile yola çıktıklarını ve katılımcı anlayışı benimsediklerini belirten Akpolat, merkezi hükümetin yaptığı yanlışların ve ekonomik programlarındaki tutarsızlıkların yerel yönetimleri de etkilendiğini söyledi.

Akpolat sunumunun ardından soruları cevapladı.

'PARTİNİN KAPISINDAN GEÇMEMİŞ BİRİ'

Akpolat, CHP’den aday gösterilmediği için bağımsız aday olan Nasuh Mahruki’ye ilişkin bir soru üzerine "Çok partili sistemi ülkeye kazandırmış bir siyasi partiyiz. Çok seslilik bizim genlerimizde var. Dolayısıyla çok sesliliğin bize bir zararı yok. Herkes kendi iddiasını ortaya koyabilir" dedi. Akpolat açıklamasının devamında Mahruki’yi ‘’Partiye hiç üye olmamış, aday olana kadar partinin kapısından geçmemiş, partinin hiçbir mücadele alanı içerisinde olmamış" sözleriyle eleştirdi.

Akpolat sözlerine şu şekilde devam etti:

"Herkesin bağımsız aday olma hakkı vardır. Demokrasinin gereği budur. Biz hiçbir bağımsız adaya ‘sen niye aday oluyorsun?’ demiyoruz. Ama CHP’yi kullanmadan, CHP’yi diline dolamadan, CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayına ihtiyaç duymadan… Bağımsızsan çıkacaksın anlatacaksın, bu kadar."

‘ONUN YANINDA OLAN ÜYELER SUÇ İŞLİYOR’

Akpolat, CHP üyesi olan ve Mahruki’nin çalışmalarına destek veren üyeleri de eleştirdi:

"Onun yanında olan parti üyesi arkadaşlarımızda parti tüzüğü açısından suç işliyor. Partinin yetkili kurumları da onları kesin ihraçla mutlaka partiden göndermelidir ki bu bir geleneğe dönüşmesin. Yarın herkes bunu deneyebilir. Parti üyesi CHP adayı dışında başka bir adaya çalışırsa, parti tüzüğü açısından bu bir parti suçudur. Kesin ihraç edilir. Bu bir kuraldır, bu partinin anayasasıdır."

'İBB’DE YETKİN OLDUĞUNUZ ALANLA İLGİLİ İŞİN BAŞINA GEÇİRELİM' DENDİ, KABUL ETMEDİ'

Akpolat, Mahruki’nin 'partili olmayıp partili gibi davrandığını' belirterek şu ifadeleri kullandı:

"CHP ile ilgili bir şey konuşursanız, cevabınızı alırsınız. Çünkü CHP’ye üye olmamışsınız. Başka partiden aday olmuş mudur, olmuştur. 2019’da İYİ Parti adayıydı, son anda aday değişti. Süreci biliyorum… Ondan önceki seçimde Kadıköy’e adaylığı konuşulduğunda, o dönemki genel başkanımız İşçi Partisi’ne üyeliği var diye onun adaylığını geri çekmek zorunda kaldı. Ben hep CHP’ye oy verdim, hayatım boyunca CHP’de yer aldım falan… Bir şeyde net olacaksın. Bağımsız çıktıysan bağımsız davranacaksın.

Çalışmaları sahada devam ediyor. Herkes çalışmalarına devam ediyor, kararı vatandaş verecektir. Bizi burada tek ilgilendiren konu partili olmayıp; partili gibi davranmak, oraya yaslanmak.

İlçe başkanımız aday adaylığı süreci bittiğinde kendisini aradı. ‘Sizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yetkin olduğunuz alanla ilgili işin başına geçirelim’ dedi, kabul etmedi. Bağımsız adaylığına devam etti."

‘KILIÇDAROĞLU AFAD BAŞKANLIĞI TEKLİF ETTİ, BAKANLIK İSTEDİ’

Akpolat, Mahruki’ye AFAD Başkanlığı teklif edildiğini ancak kendisinin bakanlık istediğini öne sürdü:

"Önceki dönem genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olsaydı, kendisi AFAD Başkanı olacaktı. Bizzat ben belediyeye çağırdım, bunun teklifini ettim, ben ettim. Burada ifade ediyorum, kendisi hayatta, ben de hayattayım. Belediyede konuştuk. "Bir talep var. Kemal Bey, cumhurbaşkanı olursa sizin AFAD Başkanı olmanızı istiyor" dedim. Kendisi bana "düşüneyim" dedi. Sonra "AFAD’ı yönetemem, Afet İşleri Bakanlığı kurulsun ve ben bakan olayım" dedi. Süreç sonra kapandı.

Bütün partileri denemiş, aday olmaya çalışmış, başaramamış. CHP’ye aday adayı olmadan 10 gün önce üyelik başvurusu olan biri, ben atadan dededen CHP’liyim diyor. E biz de atadan dededen CHP’liyiz."

Mahruki’nin 31 Mart seçimlerinde İmamoğlu’nu desteleyeceğini açıklamasını da eleştiren Akpolat; "Benim mesleğimle ilgili televizyonda kalkmış bir şey söylemiş. "Müteahhitten belediye başkanı olmaz" demiş. E o zaman Ekrem İmamoğlu ile neden iş yapıyorsun. Neden ben İmamoğlu’nu destekleyeceğim diyorsun. Ne iş yapıyor Ekrem İmamoğlu. Keşke sadece yapacaklarını anlatsa" diyerek sözlerini tamamladı.

DİĞER BAĞIMSIZ ADAYLARI DA ELEŞTİRDİ

Eleştirilerini diğer bağımsız adaylar üzerinden de devam ettiren Akpolat, "Yani görüyoruz 3-4 dönem belediye başkanlığı yapmış, bu dönem parti farklı bir tercih ortaya koymuş. İstifa etmiş, bağımsız aday oluyor. Parti seni 3-4 dönem belediye başkanı yaparken iyi… Hepimiz CHP sayesinde buradayız" dedi.

MAHRUKİ: AÇIKLAMA YAPACAĞIM

Rıza Akpolat’ın açıklamalarını sorduğumuz Nasuh Mahruki konu ile alakalı bir açıklama yapacağını belirterek, "Aramızda geçen görüşme Akpolat’ın anlattığı gibi olmadı, yazılı açıklama yapacağım" dedi.