Riyad Yemen'de yeni girişim açıkladı, Husiler 'Abluka kalksın' dedi

Yemen'deki savaşa son vermesi için ABD'de Joe Biden yönetiminin baskısı altında bulunan Suudi Arabistan'dan yeni 'barış girişimi' açıklaması geldi. İran'a yakın Husiler ise "Teklifte yeni bir şey yok" diyerek Riyad'ın Yemen'deki ablukaya son vermesini talep etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan al Suud
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan yönetimi, Yemen'de altı yıldır devam eden savaşa son vermeyi amaçlayan yeni bir barış girişimi açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan al Suud, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kontrol edilecek ulusal bir ateşkes teklif etti.

Suudi girişimi aynı zamanda, Sana havalimanının açılmasını, ülkeye Hudeyde limanı üzerinden yakıt ve gıda girişini ve savaşan taraflar olarak Suudi destekli hükümetle İran'a yakın Husiler arasındaki siyasi müzakerelerin yeniden başlatılmasını öngörüyor. Prens Faysal, teklifi açıkladığı basın toplantısında "Girişim, Husiler kabul ettiği anda yürürlüğe girecek" dedi.

HUSİLER: LİMANLARIN AÇILMASI İNSANİ BİR HAK, BASKI ARACI YAPILMAMALI

Husiler ise Riyad'ın teklifine dair ilk açıklamalarında "Girişimde yeni bir şey yok" çıkışı yaptı. Husilerin baş müzakerecisi Muhammed Abdülselam, "Savaşa son verme amaçlı Suudi girişiminde yeni bir şey yok. Suudi Arabistan savaşın bir parçasıdır. Yemen üzerindeki hava ve deniz ablukasına derhal son vermelidir" dedi. Abdülselam, "Hava ve deniz limanlarının açılması insanı bir haktır ve baskı aracı olarak kullanılmamalıdır" diye konuştu. 

Reuters'a demeç veren Abdulselam, bir barış anlaşmasına varmak için Suudi Arabistan'ın yanı sıra Umman ve ABD'yle görüşmeye devam edeceklerini ekledi. (DIŞ HABERLER)