Reuters'tan Türkiye yorumu: İsveç'in NATO üyeliği süreci hızla ilerliyor

Reuters'a konuşan bir kaynak, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin resmi onay belgesinin cuma gününe kadar ABD'ye gönderileceğini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) salı günü İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından, Ankara'nın nihai adıma doğru 'hızla ilerlediği' belirtildi. Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, İsveç'in üyeliğine ilişkin resmi onay belgesinin cuma gününe kadar Washington'a ulaştırılacağını söyledi.

Kaynak, Ankara'nın resmi onay belgesini teslim edilmesiyle 2022'de başlayan sürecin son adımının da atılacağını dile getirdi. Haberde, "Ankara, bu hamlenin ABD'den F-16 savaş uçağı satın alınmasının önünü açacağını umuyor" ifadelerine yer verildi.

PENTAGON SÖZCÜSÜ SÜRECİ DEĞERLENDİRDİ

Öte yandan Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti alım talebi ile ilgili süreci değerlendirdi. AA'ya konuşan Ryder, "Stratejik bir NATO müttefiki olarak, Türkiye ile işbirliğimizi sürdürerek Türk ordusunun sadece kendi vatandaşlarını korumakla kalmayıp aynı zamanda NATO ittifakının önemli bir üyesi olarak gelişmiş yeteneklere sahip olmasını sağlamak istiyoruz" dedi. AA'nın aktardığına göre Pentagon Sözcüsü, bu konuda ABD Kongresi ile "Yabancı Askeri Satışlar" sürecinde görüşmelere devam etmeyi ve çalışmayı dört gözle beklediklerini dile getirdi.

'TÜRKİYE'NİN BEKLEMESİ İÇİN BİR SEBEP GÖRMÜYORUM'

Geçtiğimiz günlerde Reuters'a açıklamalarda bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, resmi onay belgesinin Washington'a ulaşmasının ardından ABS Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye F-16 satışına ilişkin bildiriyi derhal göndereceğini söylemişti. Flake, şu ifadeleri kullanmıştı: "TBMM'nin onayından sonra Türkiye'nin beklemesi için bir sebep görmüyorum. Dolayısıyla, (resmi belge) Washington'a gönderilir gönderilmez (F-16 satışlarına ilişkin) Kongre onayının gerçekleşeceğini bekliyorum."

GÖZLER MACARİSTAN'DA

İsveç'in NATO üyeliğine TBMM'den çıkan onayın ardından gözler, 31 üyeli ittifakta meclis onayı vermemiş son ülke olan Macaristan'a çevrildi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Macaristan hükümetinin İsveç'in NATO üyeliğini desteklediğini kendisine bir kez daha teyit ettim. Ayrıca Macaristan Ulusal Meclisinin İsveç'in katılımından yana oy kullanması ve mümkün olan ilk fırsatta onay sürecini sonuçlandırması için çalışmaya devam edeceğimizi de vurguladım" açıklamasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)