Reuters’tan ‘Erdoğan’ yorumu: Mülteci sözünü yerine getirmekte zorlanabilir

Reuters haber ajansı, seçim sonrası Erdoğan’ın mülteci politikasını ele alan analizinde, Erdoğan’ın seçim öncesi verdiği vaatleri yerine getirmekte zorluklarla karşılaşabileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere’nin Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sonrası yayınladığı analizde, seçimi kazanan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli mülteciler konusunda verdiği sözü yerine getirirken zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini yazdı.

Burcu Karakaş, Ece Toksabay, Hüseyin Hayatsever ve Maya Gebeily imzasıyla yayınlanan analizde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, milliyetçilik dalgasını iktidarının üçüncü on yılına taşırken bir milyon Suriyeli mülteciyi ülkelerine geri gönderme planını açıkladı; fakat komşu Suriye’de çatışma devam ederken bu sözünü yerine getirmekte zorlanabilir” denildi. 

‘SEÇİM SÜRECİNDEKİ SERT SÖYLEM SURİYELİLERDE ENDİŞE YARATTI’

Erdoğan’ın seçimin 28 Mayıs’ta yapılan ikinci turu öncesinde mültecilere karşı kendisinden daha da sert bir tutum takınan rakibi Kemal Kılıçdaroğlu karşısında mültecileri ülkelerine geri göndermeye vurgu yaptığını hatırlatan Reuters, mülteci konusu üzerindeki bu vurgunun ülkedeki 3,4 milyon Suriyeli arasında endişe yarattığını kaydetti. 

Türkiye’deki pek çok Suriyeli’nin mevcut durumda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kontrolünde olan bölgelerden geldiğini ve Esad iktidarda olduğu sürece memleketlerine dönemeyeceklerini söylediğini aktaran Reuters, “Erdoğan’ın planına göre, oraya geri dönmek zorunda değiller” diyerek Türkiye’nin Katar’ın yardımıyla Suriye’nin kuzeybatısında inşa ettiği konutlara işaret etti. Analizde ayrıca Esad’ın Türkiye’den bu bölgeden kendisine bağlı güçleri çekmesini talep ettiği de hatırlatıldı.

‘PEK ÇOK SURİYELİ İÇİN CAZİP BİR OLASILIK DEĞİL’

Türkiye’de yükselen mülteci karşıtlığına atıfta bulunulan analizde, ‘Erdoğan’ın planlarının mülteci konusunu, Suriye’deki Kürt grupların sınırdaki varlığından duyulan endişe ile birlikte Suriye politikasının merkezine yerleştirdiği’ değerlendirmesine yer verildi. 

Erdoğan’ın 1 milyon mültecinin bir yıl içinde Suriye’nin kuzeybatısına dönmesini sağlama yönünde verdiği vaadi ve halihazırda yaklaşık 600 bin Suriyelinin gönüllü olarak güvenli bölgelere döndüğü yönündeki açıklamasını hatırlatan Reuters, “Fakat Türkiye’deki pek çok Suriyeli için bu cazip bir olasılık değil” yorumunda bulundu.

‘KOŞULLAR O KADAR KÖTÜ Kİ UZUN SOLUKLU GERİ DÖNÜŞ ZOR’

Suriyelilerin anlatımlarına da yer verilen analizde, Ankara Üniversitesi öğrencisi Ahmed’in “Suriye’ye gitmek isterim ama Cerablus’a değil, memleketim Latakya’ya. Geri dönmek isterim ama Esad kaldığı sürece güvenlik endişeleri sebebiyle bunu yapamam” dediği aktarıldı.

Silahlı grupların kontrolündeki kuzeybatı Suriye’nin büyük bir bölümünün hukuksuzluktan muzdarip olduğunu belirten Reuters, Century International düşünce kuruluşundan Suriye uzmanı Aron Lund’un “Kuzey Suriye’deki koşullar o kadar kötü ve istikrarsız ki Türkiye ve Katar’ın altyapı ve konut inşası haberlerine rağmen orada uzun soluklu bir geri dönüşü ayarlamak zor olacaktır” değerlendirmesine yer verdi. 

‘GÖÇ KONUSUNDA POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ BEKLEMİYORUZ’

Türkiye’nin kısmen mültecilerin geri dönüşünü sağlamak için Suriye ve Esad’a yönelik diplomatik yaklaşımını değiştirdiğini yazan Reuters, söz konusu yakınlaşmanın Esad ve Arap ülkeleri arasında olan yakınlaşmadan daha yavaş ilerlediği gözlemini paylaştı. Analistlere göre Ankara’nın Esad’ın geri çekilme takvimine uymayı kolay kabul etmeyeceğini yazan ajans, Türkiye güçlerinin bölgeden çekilmesinin Esad’dan duyulan korkuyla daha fazla Suriyelinin Türkiye’ye gelmesine yol açabileceğini yazdı.

Kılıçdaroğlu’nun seçimi kaybetmesinin Türkiye’deki pek çok Suriyelinin içini rahatlattığını kaydeden Reuters, Harmoon İstanbul Çağdaş Araştırmalar Merkezi’nden Samir Alabdullah’ın seçim geçtiği için göç politikasında pek bir değişiklik beklemediğini de aktardı. Buna göre, Alabdullah, “Erdoğan’ın zaferinden sonra Suriyelilerin içi rahatladı… Gönüllü geri dönüşte kötü bir şey yok. Göç konusunda politika değişikliği beklemiyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)