Reuters: Türkiye’deki Suriyeliler arasında öfke ve korku hakim

İngiltere’nin Reuters haber ajansı, seçimlere ilişkin “Türkiye’deki muhalefetin göçmen karşıtı kampanyası devam ederken Suriyeliler arasında öfke ve korku hakim” başlıklı bir analiz yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’deki Cumhurbaşkanı seçiminin 28 Mayıs’taki ikinci turu yaklaşırken, dünya basını da seçimi farklı açılardan ele alan analizler yayınlamaya devam ediyor. İngiltere’nin Reuters haber ajansından gazeteciler Khalil Ashawi ve Ali Küçükgöçmen, “Türkiye’deki muhalefetin göçmen karşıtı kampanyası devam ederken Suriyeliler arasında öfke ve korku hakim” başlıklı analizlerinde Türkiye’deki Suriyelilerin görüşlerini aktardı.

‘TÜRK VATANDAŞLARINI BİZDEN NEFRET ETTİRİYORLAR’

Analizlerine 2012’de Suriye iç savaşından kaçarak Türkiye’ye sığınan Ghaith Sameer’in anlatımlarıyla başlayan gazeteciler, Sameer’in ‘pazar günkü seçimin sonucunu endişeyle beklediğini, göçmenleri hızla ülkelerine geri göndermeyi vaat eden muhalefet adayının kazanmasından korktuğunu’ yazdı.

Sameer, Millet İttifakı ve ittifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatlerine atıfla, “Muhalefetin sözleri beni korkutuyor; aynı zamanda sinirlendiriyor da çünkü Türk vatandaşlarını bizden nefret ettiriyorlar” dedi. Türkiye vatandaşı olduğunu söyleyen Sameer, pazar günü Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini belirtti.

‘SİYASETTEKİ DÖNÜŞ, GELECEKLERİNİ BELİRSİZ KILIYOR’

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladığını hatırlatan gazeteciler, Erdoğan’ın Suriyelilere ve Türkiye’deki göçmenlere karşı daha kabullenici olduğunu, fakat onun da göçmenlerin Suriye’ye dönüşünü hızlandırmak için hamle yaptığını kaydetti.

Ashawi ve Küçükgöçmen, “Suriyeliler için seçim ve Türkiye siyasetindeki göçmen karşıtı dönüş geleceklerinin üzerine bir belirsizlik gölgesi düşürüyor, bu ise pek çok kişinin sıfırdan başlamak için halihazırda öldürücü bir savaştan kaçtıkları memleketlerine dönmek zorunda kalıp kalmayacaklarını merak etmesine yol açıyor” gözlemini paylaştı.

‘SANKİ TÜM HAYATIMIZ SEÇİM SONUÇLARINA BAĞLIYMIŞ GİBİ…’

Arkadaşlarının ve akrabalarının plan yapmak için seçimlerin geçmesini beklediğini anlatan Sameer de “Çoğu Suriyeli şimdi tüm hayatlarının gidişatının Türkiye'deki seçime bağlı olduğunu hissediyor” diyerek, kendisinin de ‘ne olur ne olmaz diye’ alternatif planlar yaptığını söyledi. Sameer, eşi ve iki küçük çocuğuyla birlikte Suriyeliler için şartların daha iyi olduğu Mısır ya da IKBY’ye taşınmayı da düşündüklerini aktardı.

Ümit Özdağ’ın mülteci karşıtı söylemlerini ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni göç karşıtı seçim posterlerini hatırlatan gazeteciler, böyle bir söylemin özellikle Suriyeliler için endişe verici olduğunu kaydetti. Ashawi ve Küçük göçmen, 40 yaşındaki Türkiye vatandaşı Suriyeli Ahmad’ın “İnsanlıktan biraz olsun nasibini almış biri Suriyelileri sınır dışı etmekle tehdit eden posterleri okul duvarlarında ve kalabalık caddelerde görmeyi kabul edebilir mi?” diye sorduğunu belirtti.

‘ESAD OLDUĞU SÜRECE İSTİKRAR OLMAYACAK’

Suriyeli çocukların Türkçe eğitim aldığımı hatırlatan Ahmad, söz konusu dilin çocukları etkilemesinden endişe duyduğunu söyleyerek durumu ‘korkunç ve iğrenç bir nefret söylemi’ olarak nitelendirdi.

Pek çok bölge ülkesi gibi Türkiye ve Erdoğan’ın da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile normalleşme adımları attığını aktaran gazeteciler, 2015’ten bu yana Türkiye’de yaşayan Saad Abdalkader’in ‘Esad iktidarda olduğu sürece Suriye’de istikrarın olmayacağı, kendisinin de Avrupa’ya gitmeyi düşündüğü’ görüşüne yer verdi.

‘SURİYE ONLAR İÇİN SADECE BİR MASAL’

Gazeteciler, analizlerine TEPAV’da çalışan Omar Kadkoy’un sözleriyle son verdi. Suriyelilerin ülkelerinde hâlâ kötü şartlar altında ve korku içinde yaşadığını belirten Kadkoy, “Dönme kararı vermek kolay değil. Türkiye’deki Suriyeli çocuklar Türk ve Türkçe olan her şey tarafından şekillendirildi. Onlar için Suriye sadece bir masal” dedi. (DIŞ HABERLER)