Reuters: Kolombiya ordusu Petro'nun olası seçim zaferinden rahatsız

Reuters haber ajansına konuşan Kolombiya ordusundan üst düzey yetkililer, 19 Haziran'da yapılacak seçimleri sol aday Petro'nun kazanma olasılığının askerler arasında endişe yarattığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da 29 Mayıs'ta yapılan seçimlerde ciddi oy oranlarıyla birinci çıkan sol ittifak Tarihsel Pakt'ın adayı Gustavo Petro'nun 19 Haziran'daki nihai oylamayı kazanma olasılığı orduda rahatsızlık yarattı.

İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan Kolombiya ordusunun hava ve deniz kuvvetlerinden üst düzey askerlerin yer aldığı 11 güvenlik yetkilisi, Petro'nun devlet başkanı olmasının ülkede başta uyuşturucuyla mücadele olmak üzere tüm güvenlik politikalarında değişiklik yaratacağına dikkat çekti ve orduda bu konuda endişeler olduğunu belirtti.

Petro ise ülkede uyuşturucuyla mücadelenin "tam bir başarısızlık" olduğunu belirtiyor, hükümetin küçük çiftçilerin koka ekimini önlemek için ikame ürünlerle gelirlerini artıracak adımlar atması gerektiğini savunuyor.

'ORDU DARBE YAPAR MI?' TARTIŞMASI

Haberde, "Bazı siyasetçi ve iş insanları, Petro'nun olası seçim zaferinin orduda isyana yol açabileceğinden korkuyor" denilirken ismi açıklanmayan bazı askeri yetkililer ise bu olasılığın dışlandığını ifade etti.

35 yıllık askeri deneyime sahip bir general, "Her kim devlet başkanı seçilirse, en düşük rütbeli askerden en yüksek rütbeli generale kadar tüm birlikler onu tanıyacaktır. Anlaşamayan veya kendilerini rahatsız hissedenlerin tek seçeneği emeklilik" dedi. Ajansa konuşan bir donanma amirali ise "Uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç ve yasadışı silahlı gruplarla mücadelede toprak kaybetme riskiyle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

'HUGO CHAVEZ' BENZETMESİ

Habere göre, bazı askeri yetkililer, Venezuela'nın 2013 yılında hayatını kaybeden Bolivarcı Devlet Başkanı Hugo Chavez'le Petro arasında da bir benzerlik kuruyor. İsimsiz bir yetkili, Petro'nun devlet başkanı olması halinde ordu içindeki yandaşlarını harekete geçirerek görev süresini uzatabileceği yönünde endişeler olduğunu söyledi. 

Emekli askerler derneğinin başkanı olan emekli albay John Marulanda ise "Silahlı kuvvetlerin (seçilenin) emirlerine uymaktan başka yapabileceği pek bir şey yok" dedi. Üst düzey bir ordu yetkilisi de Petro'nun Bogota Belediye Başkanı olduğu dönemde "askerlere saygılı davrandığını" söyledi.

PETRO'NUN GÜVENLİK POLİTİKALARI NELER?

Tarihsel Pakt'ın adayı Petro, seçim kampanyalarında yaptığı konuşmalarda ülkenin güvenlik politikalarında radikal değişiklikler yapılması gerektiğini belirtiyor. Seçimi kazanması halinde başta silahlı örgütlerle barış anlaşmaları sağlanması olmak üzere ordu ve emniyette de bir dizi değişiklikler olacağını vurguluyor.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 2016'da imzalanan barış anlaşmasının uygulanması ve Ulusal Kurtuluş Ordusu'yla (ELN) barış sağlanması vaatlerini açıklayan Petro, Clan del Golfo gibi suç çetelerinin de silahlarını teslim etmesi için adımlar atılacağını belirtiyor.

'PROFESYONEL ORDU KURULACAK, ESMAD DAĞITILACAK'

İnsan hakları ihlalleri olan askerlerin ise askeri mahkemeler yerine sivil mahkemelerde yargılanacağını ifade eden Petro, orduda liyakat kurallarının uygulanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, zorunlu askerlik dayatmasına son vererek profesyonel ordu oluşturulması gerektiğini savunuyor. Petro, ülkede protestolara sert müdahaleleriyle bilinen Kolombiya polisinin çevik kuvvet birimi ESMAD'ın da dağıtılacağı sözü veriyor.

Tarihsel Pakt'ta yer alan Hümanist Kolombiya hareketi lideri Petro, geçen hafta Reuters'e yaptığı açıklamada, "Ordunun işlevi savunma, polisin ise hak ve özgürlükleri korumaktır" demişti. 1985'te M-19 gerilla hareketinin mensubu olduğu dönemde ordunun işkencesine uğradığını hatırlatan Petro, ülke nüfusu giderek yoksullaşırken orduya daha fazla bütçe ayrılmasına izin vermeyeceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler kolombiya petro