Reuters: Kanada, Türkiye’ye ihracat kontrollerini kaldırmayı görüşecek

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması sonrası ihracat kontrollerini kaldırma konusunda görüşmelere yeniden başlamayı kabul ettiğini söyledi.

Vilnius'taki NATO Liderler Zirvesi marjında gerçekleştirilen Trudeau-Erdoğan görüşmesinden.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin Litvanya'da yapılan NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması sonrası Kanada’nın insansız hava aracı (İHA) parçalarına yönelik ihracat kontrollerini kaldırmaya ilişkin görüşmelere yeniden başlamayı kabul ettiği iddia edildi. Reuters’a konuşan Türkiyeli bir yetkili, söz konusu hamlenin Türkiye'ye getirilen İHA parçaları konusundaki kısıtlamalara ilişkin ‘belli bir ilerleme’ olduğunu söyledi.

KANADA BAŞBAKANLIĞI: İHRACAT KONTROLLERİ DEVAM EDİYOR

Kanada’nın adımının Türkiye'nin İsveç’in NATO üyeliğine desteği karşılığında aldığı ‘pek çok tavizden biri’ olarak değerlendirildiği ifade edilen haberde, “Görüşmelere aşina olan ama detayları hakkında basına konuşmaya yetkisi bulunmayan kişi, Türkiye’nin savunma sanayisi için potansiyel olarak önemli bir hamle ile NATO üyesi Kanada’nın optik ekipmanlar da dahil İHA parçaları üzerindeki ihracat kontrollerini kaldırmak üzere görüşmelere yeniden başlamayı kabul etti” ifadelerine yer verildi.

Kanada’nın Dağlık-Karabağ savaşında Azerbaycan tarafından kullanıldığını tespit etmesi üzerine bir kısım İHA ekipmanının ülkeye ihracatını 2020'de askıya aldığını hatırlatan Reuters, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun ofisinden yapılan açıklamada, ‘önemli sebeplerle getirilen’ ihracat kontrollerinin devam ettiğinin belirtildiğini yazdı.

Buna göre, Kanada Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Başbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil Vilnius’taki ortaklarımızla İsveç’in NATO üyeliğini konuştu. Kanada, Müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımlar konusunda herhangi bir kısıtlama, engel veya yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlılığını sürdürüyor” denildi.

‘ERDOĞAN’IN “İSVEÇ” TAAHÜDÜNDE BU ADIM DA ROL OYNADI’

Reuters’a konuşan kaynak, NATO Liderler Zirvesi’nden önce halihazırda ABD’den F-16’lar konusunda güvence isteyen Türkiye’nin Kanada’nın ihracat kontrollerinin de nihai görüşmeye girmesini istediğini ve bir ‘paket anlaşma’ talep ettiğini söyledi. Buna göre, Türkiye’nin Vilnius’taki zirvede İsveç’in NATO üyeliğini onaylayacağını taahhüt etmesi durumunda Kanada da görüşmelere yeniden başlamayı kabul etti.

Kanada’nın Vilnius'taki NATO Zirvesi’nde Türkiye’ye ihraç edilen teknolojilere ilişkin kurallar konusunda pozisyonunu ana hatlarıyla anlattığını ve bir yanıt beklediğini kaydeden kaynak, bunun Kanada ile ihracat kontrolleri görüşmelerinin artık dondurulmuş vaziyette olmadığı anlamına geldiğini, bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylama yönündeki taahhüdünde rol oynadığını belirtti.

‘MÜTTEFİKLERİN İHRACAT SINIRLAMASI GETİRMESİ KABUL EDİLEMEZ’

Türkiye’nin ihracat kısıtlamalarının kaldırılması için Kanada ile görüşme halinde olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan bir Türkiye Savunma Bakanlığı yetkilisi de NATO ülkelerinin birbirlerine ihracat sınırlamaları getirmelerinin ‘kabul edilemez’ olduğunu ve ‘Vilnius Zirvesi’nde bu konuda belli bir ilerleme kaydedildiğini’ aktardı. Yetkili, “Ancak, Vilnius Zirvesi’ndeki görüşmelerin ve kararın sonuçlarını takip edeceğiz” dedi. (DIŞ HABERLER)