Reuters: İsveç’in NATO üyeliğinin bugün TBMM’de onaylanması bekleniyor

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolün, bugün TBMM Genel Kurulu'nda oylanacağı ve 'büyük ihtimalle onaylanacağı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'in NATO üyeliğinin TBMM Genel Kurulu'nda bugün oylanacağı bildirildi. Reuters'ın üç kaynağa dayandırdığı habere göre göre, İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili düzenlemenin bugün oylanması ve 'büyük ihtimalle' onaylanması bekleniyor. AFP'ye konuşan bir kaynak ise oylamanın perşembe gününe sarkabileceğini dile getirdi.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşının ardından 18 Mayıs 2022'de resmi olarak NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya, Haziran 2022'de İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO zirvesi öncesi Türkiye'nin güvenlik endişelerine yönelik üçlü muhtıra imzalamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'ya onayını açıkladığı Ankara'da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Finlandiya'nın üçlü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi adımlar attığını gördük" demiş, İsveç'i 'teröristlere kucak açmakla' suçlamıştı. Finlandiya’ya onay veren Erdoğan, İsveç hükümetinin PKK ille mücadelede yeterli adımı atmadığını belirterek bu ülkenin üyelik protokolünü TBMM’ye göndermemişti.

Macaristan, Finlandiya’nın üyeliğine de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Finlandiya NATO’ya üye olabilir” açıklamasından 10 gün sonra onay vermişti. Türkiye’nin ardından Macaristan’ın da İsveç’in üyeliğine onay vermesi gerekiyor.(DIŞ HABERLER)

Etiketler isveç nato meclis