Reuters: AB, Pfizer/BioNTech aşısı için doz başına 15 euro ödeyecek

Avrupa Birliği'nin, Covid-19'a karşı ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech'in geliştirdiği aşı için doz başına 15.50 euro ödeyeceği kaydedildi. Alman firma CureVac'ın aşısı için ise doz başına 10 euro ödeme yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin, korona virüsüne karşı Pfizer/BioNTech ortaklığında geliştirilen ve Alman firma CureVac'ın geliştirdiği aşı adaylarını güvence altına almak için 10 milyar dolardan fazla ödeme yapacağı belirtildi. AB'nin, ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech'in geliştirdiği aşı için doz başına 15.50 euro (yaklaşık 135 TL), CureVac'ın aşısı için ise doz başına 10 euro (yaklaşık 90 TL) ödeyeceği aktarıldı.

200 MİLYON DOZ İÇİN 3.1 MİLYAR EURO

Reuters ajansının bir AB yetkilisine dayandırdığı haberinde, Pfizer/BioNTech ile 200 milyon doz için 3.1 milyar euroya anlaşma yapılacağı, 100 milyon doz aşının daha satın alınması halinde fiyatın 4.65 milyar euroya yükseleceği kaydedildi. Yetkili, Pfizer/BioNTech aşısının tedarikini güvence altına almak için AB'nin 'iadesiz peşinat' ödediğini söyledi. 

CUREVAC İLE EK ANLAŞMA 

AB'nin CureVac'ın geliştirdiği Covid-19 aşı adayından ilk etapta 225 milyon doz satın alacağı ancak 180 milyonu isteğe bağlı olmak üzere 405 milyon dozun tedariki için de anlaşma yapıldığı belirtildi. Reuters'a konuşan yetkili, CureVac'ın mart ayı sonunda tedarike başlamayı taahhüt ettiğini ve AB'nin 405 milyon doz için 4.05 milyar euro ödeme yapacağını aktardı. 

ABD hükümeti, Pfizer/BioNTech ortaklığında geliştirilen aşı için doz başına 19.5 dolar (yaklaşık 145 TL) ödemeyi kabul etmişti. Anlaşma kapsamında 100 milyon doz alınacağı, müzakere edilecek şartlar altında ise ilave 500 milyon doz satın alınabileceği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)