Rehinelerin aileleri savaş kabinesiyle görüştü: 'Netanyahu istifa' sesleri

İsrail savaş kabinesinin eski rehine ve rehine aileleriyle yaptığı toplantıda sesler yükseldi, bazı katılımcılar Başbakan Netanyahu'nun istifasını talep etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrailli rehinelerin aileleri ve Hamas'ın serbest bıraktığı rehineler, 5 Aralık Salı günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun başkanlığındaki savaş kabinesi ile bir araya geldi. İsrail basınına yansıyan haberlere göre, görüşmede 'kaos ve bağırışlar' hakimdi.

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, rehine ve rehine aileleriyle savaş kabinesi arasındaki toplantı 'gergin' bir atmosferde gerçekleşti. Toplantının ardından basına konuşan katılımcılar, görüşme sırasında seslerin yükseldiğini, Netanyahu'nun dile getirilen taleplerin hiçbiriyle doğrudan alakadar olmadığını ve çoğunlukla bir kağıda yazılı ifadeleri okumakla yetindiğini anlattı. Bu durumun katılımcıları kızdırdığı ifade edilirken, basına yansıyan ses kayıtlarında Netanyahu'ya istifa çağrıları yapıldığı duyuldu.

NETANYAHU: HAMAS'IN ÖYLE TALEPLERİ VAR Kİ SİZ BİLE KABUL ETMEZDİNİZ

Basına yansıyan ses kayıtlarına göre, Netanyahu, ailelere, "Şu anda herkesi evlerine geri getirmek mümkün değil. Eğer bu bir seçenek olsa herhangi birinin bunu reddedebileceğine gerçekten inanabileniniz var mı?" sözleriyle seslendi. Bu ifade bazı katılımcıları kızdırırken, bazı katılımcıların görüşme bitmeden salondan ayrıldığı bildirildi.

Görüşme sırasında Netanyahu'nun "Hamas'ın öyle talepleri var ki siz bile kabul etmezdiniz" dediği aktarılırken, bir başka ses kaydında İsrail Başbakanı'nın şöyle dediği duyuldu: "(Rehine takası) anlaşmasını durduran biz değil, diğer taraftı." Bunun üzerine katılımcılardan bazılarının Netanyahu'yu 'yalancı' olmakla suçladığı duyuldu. Netanyahu, buna yanıt olarak, "Söylediklerim açık ve net gerçekler. Size bir şeyler söylüyorum, size çok saygı duyuyoruz. Sizi, kalbinizdeki kıpırtıyı duydum" ifadelerini kullandı.

'OĞLUMU SİZİN KARİYERİNİZ İÇİN FEDA ETMEYE HAZIR DEĞİLİM'

İsrail'in Maariv gazetesine konuşan rehine babası Reuven Yablonka, "Kaos ve bağırışlar vardı. Tüm rehinelerin evinde dönmesini istediklerini söylediler. Serbest bırakılan kadın rehineler başlarına gelen kötü şeylerden bahsettiler, biri tamamen bitmiş görünüyordu" dedi. 

İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yayınlanan bir ses kaydında ise bir rehine annesinin Savunma Bakanı Yoav Gallant'a, "Oğlumu sizin ya da buradaki herhangi birinin kariyeri uğruna feda etmeye hazır değilim. Gerçekten değilim. Oğlum vatanı için ölmeye gönüllü olmadı. Evinden ve yatağından kaçırılan bir sivildi. Oğlumu ve tüm diğer rehineleri sağ bir şekilde geri alacağınıza bana söz verin" sözleriyle seslendi. Bu çağrıya yanıt veren Bakan Gallant, bunu yapmak için 'tüm çabayı' göstereceklerini söyledi.

'GAZZE'YE GİDERKEN HELİKOPTERLER ÜZERİMİZE ATEŞ AÇTI'

Ynet haber sitesinin haberine göre, çocuklarıyla birlikte yakın zaman önce serbest bırakılan ancak eşi halen Gazze'de rehin tutulan bir rehine, savaş kabinesine şöyle seslendi:

"Bizim için hiç kimse hiçbir şey yapmıyormuş gibi hissediyorduk. Gerçek şu ki bombalanan bir sığınaktaydık ve yaralı mülteciler olduk. Buna Gazze'ye giderken üzerimize ateş açan helikopter dahil değil. İstihbarat olduğunu iddia ediyorsunuz ama gerçek şu ki bombalanıyorduk. Şimdi de tünelleri deniz suyuyla doldurmaktan bahsediyorsunuz değil mi? Tünel rotalarını, tam da bulundukları yerleri bombalıyorsunuz. Kızlarım babalarının nerede olduğunu soruyor ve benim onlara kötü adamların hâlâ babalarını serbest bırakmak istemediklerini anlatmam gerekiyor." (DIŞ HABERLER)