Raşit Gökçeli kimdir?

Yaşar Kemal'in manevi oğlu Raşit Gökçeli hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Raşit Gökçeli, 20 Ekim 1944'te doğdu. Orta öğrenimini İstanbul'da Saint Benoit Lisesi'nde tamamladı. 1967 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık bölümünü bitirdi. Mimari bürolarda staj ve desinatörlük, çeşitli saha araştırmalarında araştırmacılık ve anketörlük gibi işler yaptı. 1970'te öğrenci asistan olarak ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde çalışmaya başladı. Aynı bölümde yüksek lisans eğitimini yaptı  asistan ve öğretim görevlisi olarak 1980'e kadar çalıştı.

1981-82 yılları arası Cem Yayınları Arkadaş Çocuk Dizisi Yönetici Yardımcılığı yaptı. 1982'de Prof.Dr. Mübeccel Kıray tarafından yönetilen Ereğli Araştırması'nda saha araştırmacılığı çalışmasına katıldı. 1982-1998 yılları arasında Toros Yayınları Yöneticiliği yaptı ve 2000 yılında emekli oldu. Telos Yayıncılık ve Bartok Yayınları bünyelerinde editörlük ve redaksiyon görevlerini yürüten Gökçeli, PEN Kulübü (Türkiye), BESAM Meslek Birliği, Mimarlar Odası, Mimarlar Derneği, Mimarlık Vakfı, İTÜ Vakfı, ODTÜ Mezunları Derneği gibi derneklerin yönetimlerinde yer aldı.

Makaleleri; Mimarlık, Ada, Yapı, Yaşama Sanatı, Varlık, Dünya Kitap, Gösteri, Öteki-siz gibi mesleki ve edebiyat dergilerinde yayımlandı.

Yayınsal Faaliyet:

Eğitim Ekonomisi ve Planlamasına Referans Olarak İnsangücü Çalışmaları Tahminlerine Uygun 1980 Yılında Türkiye’de Optimum Üniversite Dağılımını saptamak için bir Yaklaşım denemesi. 1971, (uzmanlık tezi).
1973-1975 Seçimleri, Seçim coğrafyası Üzerine bir Deneme. 1975. Milliyet Yayınları. (İlhan Tekeli ile birlikte).
Demokratik Kitle Örgütleri Üzerine bir Örnek Olay : Mimarlar Odası, Kıyı Yayınları, 1987
Çeşitli meslek ve edebiyat dergilerinde makaleler. 

Ödül:

Gök İnşaatın tertiplediği, Ülkemiz Koşullarına Uygun Konut Üretim Modeli yarışmasında üçüncülük. 1992.