Rapor: İran'da idamla yargılananlar hapishanede işkence gördü

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, Amini protestolarında gözaltına alınan Mohammadifard'ın darp edildiği ve gardiyanlar tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran’da Mahsa Jîna Amini protestolarında gözaltına alınan ve idam cezası istemiyle yargılanan üç kişinin cezaevinde işkence gördüğü belirtildi. Uluslararası Af Örgütü'nün İran’ın yargı sistemi hakkında hazırladığı raporda, Mehdi Mohammadifard isimli tutuklunun gardiyanların cinsel saldırısına uğradığı kaydedildi.

DARP VE CİNSEL SALDIRI İZLERİNE RASTLANDI

Darp edildiği de belirtilen Mohammadifard, 2 Ekim’de gözaltına alınmıştı. Rapora göre, 19 yaşındaki Mohammadifard’ın vücudunda ciddi darp ve cinsel saldırı izlerine rastlandı.

Uluslararası Af Örgütü’nün aktardığına göre, yine Amini protestolarında gözaltına alınan 31 yaşındaki Javad Rouhi de kırbaçlanarak şiddetli işkencelere maruz bırakıldı. 18 yaşındaki Arshia Takdastan’ın da birçok kez darp edildiği belirtildi.

AVUKAT SEÇME HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI

İşkenceye uğrayan tutukluların, avukat seçme haklarının da elinden alındığı aktarıldı. The Guardian’ın aktardığına göre tutukluların, ‘yeryüzünde yolsuzluk’ ve ‘Allah’a düşmanlık’ suçlamalarıyla verilen idam kararlarını temyize götürme hakkı bulunuyor. (DIŞ HABERLER)