Putin'den UCM'nin yakalama kararı sonrası ilk yurtdışı ziyareti

Kırgızistan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 12 Ekim'de ülkeye resmi bir ziyaret yapacağını açıkladı. Bu, Putin'in hakkında verilen yakalama kararı sonrası bilinen ilk yurtdışı ziyareti olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Ekim Perşembe günü Kırgızistan'ın daveti üzerine ülkeye resmi bir ziyaret yapacağı açıklandı. 

Reuters'ın haberine göre, söz konusu ziyaret, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Putin hakkında savaş sırasında Ukrayna'dan kaçırıldığı iddia edilen çocuklarla bağlantılı olarak verdiği yakalama kararının ardından yapacağı bilinen ilk yurtdışı ziyareti olacak. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı, konuya ilişkin internet sitesinde yayınladığı açıklamada, "Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov'un daveti üzerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 12 Ekim'de ülkeye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek" ifadelerini kullandı.

PAŞİNYAN CIS ZİRVESİNE KATILMAYACAK

Putin, mayıs ayında Japarov ile görüşmeleri sırasında Kırgızistan'ı ziyaret etmeyi kabul etmişti; ancak, Kremlin'den ziyarete ilişkin henüz resmi bir doğrulama açıklaması gelmedi.

Putin'in gelecek hafta da Çin'e bir ziyaret yapması beklenirken, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, yaptığı başka bir açıklamada, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bu cuma günü yapılacak Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) zirvesine katılmayacağını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Paşinyan, Japarov ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'bir dizi durumdan ötürü' zirveye katılamaycağını söyledi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı, Putin'in söz konusu zirveye katılacağını belirtirken, Reuters, konuya ilişkin haberinde, Azerbaycan'ın Karabağ'a düzenlediği operasyon sonrasında Ermenistan'ın Rusya'yı eleştirdiğini ve Ermenistan'ın ekim ayının başında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'nü onayladığını hatırlattı. (DIŞ HABERLER)