Putin'den Erdoğan'a 'tahıl' şartı: Garanti verilmeli

Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya liderinin, tahıl anlaşmasına dönme konusunu ancak 'garantiler alındıktan sonra değerlendirebileceklerini' söylediği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin'in açıklamasına göre Putin, telefon görüşmesi sırasında Erdoğan'a Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin nedenleri hakkında bilgi verdi.

Sputnik'in aktardığına göre Rusya lideri, Kiev'den 'İstanbul anlaşmalarına harfiyen uyulması', özellikle de insani koridorun askeri amaçlar için kullanılmaması konusunda 'garantiler alınması' gerektiğini belirterek tahıl anlaşmasına dönme konusunu ancak garantiler alındıktan sonra değerlendirebileceklerini dile getirdi. Tahıl anlaşmasının ikinci bölümünün, yani Rus tarım ürünlerinin ve gübresinin dünya pazarlarına ihracı önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili bölümün yerine getirilmediğini anımsatan Putin, anlaşmanın uygulandığı 3 aylık süre zarfında en muhtaç ülkelere öncelikli olarak gıda ürünleri tedarik etme görevinin de ifa edilmediğinin ve bu bağlamda Rusya'nın Afrika'ya önemli miktarlarda tahıl ve gübreyi ücretsiz olarak tedarik etmeye hazır olduğunun altını çizdi.

Kremlin'in aktardığına göre Putin ve Erdoğan, dün Soçi'de Rusya liderinin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yaptığı görüşmenin sonuçlarını da ele aldı. Taraflar, ekonomi alanındaki perspektifli projelere odaklanarak ikili ilişkilerin güncel boyutlarını istişare ederken Putin, bu vesileyle Erdoğan'ı 29 Ekim Cumhuriyeti Bayramı dolayısıyla bir kez daha kutladı. Liderler, çeşitli düzeylerdeki düzenli ikili görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabakat sağladı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Erdoğan Putin tahıl