Putin: Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz

Rusya'nın Kuzey Akım'dan gaz tedarikini Karadeniz'e yönlendirebileceğini söyleyen Putin, "Türkiye’de büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz” ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da Rusya Enerji Haftası adlı konferansta yaptığı konuşmada, Avrupa'ya tedarik için Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurabileceklerini belirtti. Rusya'nın Kuzey Akım'dan gaz tedarikini Karadeniz'e yönlendirebileceğini söyleyen Putin, “Ortaklarımız da bunu isterse, Kuzey Akım boru hatları üstünden iletilemeyen gazı, Türkiye’de büyük bir gaz dağıtım merkezi kurarak Karadeniz bölgesine ulaştırabiliriz” dedi. Rusya lideri, “Önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında Avrupa’ya enerji kaynakları tedarik etmeye hazırız. Bunu isteyip istemediklerine onların karar vermesi gerekiyor, top onların sahasında” ifadelerini kullandı. 

KUZEY AKIM'DA 'TERÖR' AÇIKLAMASI

Putin, Rus doğalgazını Baltık Denizi’nden Avrupa ülkelerine iletmesi için tasarlanan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında sızıntı yaşanmasına neden olan patlamaları ‘uluslararası terör eylemi’ olarak tanımladı.

'BATI, KÜRESEL ENERJİ KRİZİNİ KÖRÜKLÜYOR'

Enerji krizine ilişkin konuşan Putin, 'Avrupalıların bu kış karşı karşıya olduğu yüksek enerji fiyatlarıyla Rusya'nın hiçbir ilgisi olmadığını' savundu. Batı'yı 'küresel enerji krizini körüklemek' ile suçlayan Putin, yaptırımlara rağmen Rusya'nın petrol üretimini ve ihracatını 2025 yılına kadar mevcut seviyelerde tutmayı planladığını söyledi. Öte yandan, yenilenebilir enerji konusunun 'politikleştirilmemesi' gerektiğini dile getiren Rusya lideri, Avrupa Birliği'ni (AB) 'petrol ve gaz gelişiminin zararına yeşil enerjiyi teşvik etmekle' suçladı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Rusya putin doğalgaz