Putin-Scholz görüşmesi öncesi 'Ukraynalı askerleri eğitiyoruz' mesajı

Almanya Başbakanı Scholz ve Rusya lideri Putin arasında bugün telefon görüşmesi yapıldı. Almanya'nın NATO delegasyonu ise ülkede Ukraynalı askerlere obüs topçu eğitimi verildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında bugün yaklaşık 75 dakika süren bir telefon görüşmesi yapıldı. Görüşme öncesi Almanya'nın NATO delegasyonunun Twitter hesabından ilk kez Ukraynalı askerlere silah eğitimi verildiği açıklandı.

'UKRAYNA'DA NAZİZM YAYGIN DEĞİL'

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin'in Scholz'a "Ukrayna'da özel askeri operasyonun amacını özetlediği" belirtilirken Scholz'un ise yanıt olarak "Ukrayna'da nazizmin yaygın olmadığı" yanıtı verdiği aktarıldı. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler konusunun da ele alındığı görüşmede, iki lider arasındaki görüşmelerin çeşitli kanallardan devam ettirilmesi konusunda mutabakata varıldığı kaydedildi. 

Almanya'nın Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit ise görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Scholz'un Putin'e başta Mariupol olmak üzere insani durumun ağırlaştığı bölgelerden güvenli tahliyelerin yapılabilmesi için çağrıda bulunduğu ve "mümkün olan en kısa sürede ateşkesin sağlanması" temennisini ilettiğini söyledi. Görüşmede, küresel gıda krizinin de ele alındığı belirtildi.

ALMANYA UKRAYNALI ASKERLERİ EĞİTİYOR

Almanya'nın NATO delegasyonuna ait Twitter hesabından ise bugün dikkat çeken bir paylaşım yapıldı. Ukraynalı askerlere PzH 2000 isimli obüs topçu silahlarının kullanımı için Almanya'da bu hafta eğitimlere başlandığı duyuruldu. 

"NATO'nun doğu kanadını güçlendiriyoruz" notu düşülen paylaşımda, söz konusu silah sistemlerinden 12'sinin Hollanda'yla koordine halinde Ukrayna'ya temin edileceği bilgisi verildi. Almanya'nın başkenti Berlin'de yarın NATO ülkelerinin dışişleri bakanları bir araya gelecek. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

 

afhasşlfa

Etiketler putin scholz ukrayna