G7 dışişleri bakanları Almanya'da: Ukrayna'ya ek silah desteği masada

G7 ülkeleri ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada dışişleri bakanları Almanya'da zirve düzenliyor. Yarın sona erecek zirveden Ukrayna'ya ek silah desteği kararı çıkması bekleniyor.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları Zirvesi, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un ev sahipliğinde ülkenin kuzeyinde, Schleswig-Holstein eyaletinin Wangels adlı kasabasında dün başladı. Zirveye Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu da davetli olarak katıldı.

ALMANYA: SİLAH DESTEĞİ DEVAM EDECEK

G7 ülkeleri dönem başkanlığını bir yıllığına üstlenen Almanya adına zirveyi açan Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna’nın savunmasının güçlendirilmesi için silah desteği sağlamaya devam edeceklerinin mesajını verdi. Bakan, Ukrayna’yı askeri malzemelerle desteklemeye devam ederken, "NATO’nun savaşa girmemesine de büyük önem veriyoruz" görüşünü paylaştı.

Savaş nedeniyle Ukrayna limanlarında 25 milyon ton tahılın bloke edildiğini söyleyen Baerbock, özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerini etkileyebilecek küresel bir gıda krizinin kapıda beklediğini, G7 ülkeleri olarak söz konusu tahılın dünya piyasalarına dağıtımı için çaba göstereceklerini açıkladı.

İNGİLTERE: UKRAYNA KENDİNİ KORUYAMIYOR

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da, Ukrayna’ya askeri desteğin daha hızlı ve etkin olması konusunda da çalıştıklarını açıkladı. Truss, "Şimdiye dek silah yardımında genelde eski modeller gönderildiği için Ukrayna kendini yeteri kadar koruyamıyor. Bu yüzden bundan sonra NATO’nun güncel standartlarına uygun askeri desteğe geçmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

UKRAYNA: YAPTIRIMLAR ARTIRILMALI

Daha fazla ağır silah sevkiyatı talebini yineleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise bunun NATO’yu savaşa çekmek anlamına gelmeyeceğini söyledi ve "Atom Savaşı çıkar şeklindeki kuşkulara da neden yok. Böyle bir savaşın Rusya’nın da sonu olacağını unutmamak gerekiyor" dedi.

Kuleba, Rusya'ya yönelik yaptırımların sertleştirilmesi çağrısında bulunarak, ayrıca Ukrayna’nın AB’ye aday ülke olması konusunda çalışmalarını sürdüreceğini duyurdu. Bakan, "Tarihin değiştiği ve tarihi yeniden biçimlendirdiğimiz bir dönemden geçiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

G7 LİDERLERİ HAZİRAN AYINDA GÖRÜŞECEK

Yarın sona erecek G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde Rusya-Ukrayna savaşının dışında, Çin’le ilişkiler, Afganistan, Afrika ve Orta Doğu’daki durum ile iklim krizi ve pandemiye karşı ortak mücadele gibi konuların da ele alınacağı duyuruldu.

G7 ülkelerinin liderleri ise Almanya Başbakanı Olaf Scholz başkanlığında 26-28 Haziran 2022 tarihleri arasında Bavyera Alpleri'ndeki Elmau Sarayı'nda bir araya gelecek. "Yediler Grubu" olarak da adlandırılan G7, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşuyor.

NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI DA TOPLANACAK

Öte yandan Berlin'de hafta sonu NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı da yapılacak. Covid-19 testi pozitif çıkan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılamayacağı, onun yerine NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana'nın toplantıda yer alacağı duyuruldu.

Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımının beklendiği zirvede, NATO ülkeleri tarafından Ukrayna’ya verilen askeri desteğin belirgin ölçüde artırılması, müttefik ülkelerin savunma yeteneğinin güçlendirilmesi ve ittifakın güneydoğu kanadının daha iyi güvence altına alınmasının görüşülmesi bekleniyor. Bir diğer görüşülecek konu ise, Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili süreci hızlandırma kararı olacak. 

G7 dışişleri bakanları zirvesinde ABD, Covid-19’a yakalanan ve karantina dönemi sona ermeyen Dışişleri Bakanı Antony Blinken yerine Müsteşar Victoria Nuland tarafından temsil edildi. Amerikan delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, Blinken’in sağlık durumunun iyi olduğu ve NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne katılabileceği duyuruldu. (Amerika'nın Sesi)