Putin: Nükleer savaşa hazırız

Rusya Devlet Başkanı Putin, devlet basınına verdiği mülakatta, ülkenin nükleer bir savaşa hazır olup olmadığı yönündeki soruya cevaben, "Askeri-teknik açıdan bakılırsa, elbette hazırız" dedi.

Fotoğraf: Sputnik/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15-17 Mart tarihlerinde yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesinde Rossiya-1 televizyon kanalı ile RIA haber ajansının sorularını yanıtladı. Putin 'teknik olarak' nükleer bir savaşa hazır olduklarını söyledi. Rusya Devlet Başkanı, savaşın 24 Şubat 2022'den bu yana devam ettiği Ukrayna'ya ABD'nin asker göndermesi halinde bunun çatışmalarda 'önemli bir tırmanışa' işaret edeceğini belirtti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, nükleer savaş senaryosunun 'acelesi olmadığını' söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'da nükleer silah kullanmaya ihtiyaç olmadığını belirtti. Putin, ülkenin nükleer bir savaşa hazır olup olmadığı yönündeki soruya cevaben, "Askeri-teknik açıdan bakılırsa, elbette hazırız" ifadelerini kullandı.

'SİLAHLAR ONLARI KULLANIN DİYE VARDIR AMA İLKELERİMİZ VAR'

Savaşın devam ettiği Ukrayna'ya ya da Rusya topraklarına ABD askeri güçlerinin konuşlandırılması halinde Rusya'nın bu adımı bir 'müdahale' olarak değerlendireceğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "(ABD'de) Rus-Amerikan ilişkileri ve stratejik kısıtlama alanlarında yeterince uzman var. Dolayısıyla burada her şeyin aceleyle (nükleer bir karşı karşıya gelmeye) doğru gittiğini düşünmüyorum ama buna hazırız."

Putin, nükleer silahların kullanımının Kremlin'in nükleer doktrininde ifade edildiğine de işaret etti. Hangi şartlar altında nükleer silahların kullanılabileceğini düzenleyen bu doktrine göre, Rusya, kendisine yönelik nükleer ya da diğer kitlesel imha silahları ile konvensiyonel silahların kullanılmasına yanıt olarak bu silahları kullanabiliyor. 'Rusya devletinin varlığının tehlike altında olması' halinde silahların kullanımı öngörülüyor.

Putin de konuya ilişkin açıklamasında, "Silahlar onları kullanın diye vardır. Bizim kendi ilkelerimiz var" ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı, şimdiye kadar hiç Ukrayna'da nükleer silah kullanma ihtiyacı hissetmediğini söyledi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)