Protesto edilen Bakan Yanık’tan vekillere: Dönün arkanızı, ben de sizi görmek istemem

Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık protesto edildi. Bakan Yanık vekillere, “Dönün arkanızı, ben de sizi görmek istemem doğrusu” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Meclis Genel Kurulu’nda kürsüden konuştu. Yanık, Bakanlığın faaliyetlerinden önce muhalefet milletvekillerinin gün içerisinde dile getirdiği eleştirilere yanıt vereceğini söyledi.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki tarikat üyesiyle 'evlendirmesi' istismarına ilişkin konuşmasına başlayan Bakan Yanık, muhalefet milletvekilleri tarafından protesto edildi. Vekillerin bir kısmı Yanık konuşurken kürsüye sırtlarını döndü.

YANIK’TAN MUHALEFETE: SİZDEN ÖĞRENECEK TEK BİR CÜMLEMİZ YOK

Bakan Yanık 6 yaşındaki çocuğa istismara dair, “Cinsel istismar konusuyla alakalı hem sayın Meclis’imizi hem kıymetli milletimizi bilgilendirmek istiyorum. Konuyla alakalı mağdur 30 Kasım 2020’de cumhuriyet savcılığına müracaat etmiş. Savcılıktan konu bize intikal etmiş. 4 Aralık 2020’de ilk kabul birimimize, şiddet önleme merkezimize almışız. 8 Aralık 2020’de de mağduru kuruluşumuza almışız. Kadın konuk evimize almışız. Dolayısıyla ve devam eden süreç içerisinde mağdurun gizliliğini…” ifadelerini kullandı.

Bu sırada muhalefet milletvekillerinin Derya Yanık’a yönelik tepkisi devam etti.

Muhalefet milletvekillerine tepki gösteren Yanık, “Hiç sırtınızı dönmeyin. Sizden öğrenecek tek bir cümlemiz yok bizim. Sizden öğrenecek tek bir cümlemiz yok. Şimdi sırtınızı neye dönmeniz gerektiğini ben size öğreteceğim. Tek tek anlatacağım, hiç merak etmeyin, dönün arkanızı, ben de sizi görmek istemem doğrusu” diye konuştu.

Yaşanan tartışmanın ardından birleşime 10 dakika ara verildi.

YANIK, CİNSEL İSTİSMARA DAİR NEDEN 3 GÜN SONRA AÇIKLAMA YAPTIKLARINI ANLATTI

Aranın sonrasında Bakan Yanık konuşmasına sürdürdü. Cinsel istismara uğrayan çocuğa ilişkin sözlerine devam eden Bakan Yanık, 3 gün sonra açıklama yapılmasına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Kamuoyuna mağdurla ilgili ne kadar bilgi yansıdığını bilmediklerini ifade eden Yanık şunları söyledi:

“Mağdurun sağlık desteği, okuma yazması yok, eğitimi yok. İlkokul diploması alınıyor. Bunları tamamlıyoruz. Mağdura meslek eğitimi veriyoruz. Aşçılık eğitimi veriyoruz. İngilizce öğreniyor. Hayatını kendi başına idame ettirecek şekilde yetişiyor. Uzun süre gizliliğini sağlamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ne zaman kamuoyu haberdar oldu bu konudan? Bu konudan kamuoyunun haberinin olduğu tarih davanın açıldığı tarih. Dava bize 2 Aralık 2022’de ihbar edildi. Açıklamamızı geç yapmamız için arkadaşlar eleştiriyor. Evet 3 gün sonra yaptık neden? Çünkü kamuoyuna mağdurla alakalı ne kadar bilgi yansıdığını bilmiyorduk. Dolayısıyla can güvenliğini riske etmemek, kendisinin ve çocuğunun can güvenliğini riske etmemek, açık kaynaklara ne kadar bilgi yansıdığını tam olarak öğrenebilmek için bir süre bekledik. Konu son derece açık. Biz aralıksız bir şekilde mağdurun ihtiyacı olan her türlü desteği sağlamışız. Dava bize ihbar edildiği gün müdahil olmuşuz Davayı en başından beri takip etmişiz.”

'TÖRE VE NAMUS CİNAYETİ KAVRAMINI BU MİLLETİN HAFIZASINDAN ÇIKARAN AK PARTİ’DİR'

“Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımıza Halk TV’yi izlemeyi öneriyorum. Konuyu haberleştiren gazeteci arkadaşımız bakanlığımızın en başından beri mağdurla ilgili gerekli desteği sağladığını açıkladı. Bize inanmıyorsa Halk TV’yi izlesinler” ifadelerini kullanan Bakan Yanık milletvekilleri tarafından protesto edilmeye devam etti.

Mağdurun ve failin kimliğine, yaşına ve cinsiyetine bakmadıklarını belirten Derya Yanık, “Gerekli hukuki süreç neyse hepsini aralıksız yaptık. Biz bunu yaptık ama bizi itham edenler kendi teşkilatların içerisinde onlarca tacize, istismara sessiz kaldı. Bizi sessiz kalmakla suçlayanlar, kendi sicillerini bu bağırışla örtemeyecekler” dedi ve şöyle sözlerini sürdürdü:

“Töre ve namus cinayeti kavramını bu milletin hafızasından çıkaran AK Parti’dir. Tamam iktidar olamadınız, ama iktidar ortağı oldunuz. Siz ancak konuşursunuz. Basına yansıyan açık bilgiye rağmen burada manipülasyon yapıyorsunuz. Siz kadınların bedeni üzerinde çiğnetmeyeceğiz. Sizi o çocukların bedeni üzerinde tepindirmeyeceğiz. Bu bakanlık size bu fırsatı vermeyecek. Ne kadar uğraşsanız bu fırsatı alamayacaksınız.”

'KENDİ SUÇLARINIZLA YÜZLEŞİN, ONDAN SONRA GELİN KONUŞALIM'

Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık, CHP sıralarına yönelik, “Dönün kendi ayıplarınızla bir yüzleşin. Kendi suçlarınızla bir yüzleşin. Ondan sonra gelin konuşalım” dedi.

“Bizzat kadına yönelik şiddetin, kadın istismarının, çocuk istismarının siyasetin malzemesi olmaması gerektiğini ben söyledim ama arkadaşlara gerektiğinde anladıkları dilden cevap vermeyi de biliriz” diyen Bakan Yanık, CHP’li il ve ilçe yöneticilerinin adının karıştığı ve basına yansıyan taciz iddialarının haberlerini kürsüden gösterdi. 

Bakan Yanık’ın bu sözlerine CHP sıralarından tepki geldi. 

HDP’Lİ BEŞTAŞ: DERHAL İSTİFA ETSİN, DERHAL

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın sözlerine kürsüden tepki gösterdi.

Bakan Yanık’ın itiraflarını anlatacağını belirten Beştaş, "30 Kasım 2020’de 6 yaşındaki çocuk istismarı meselesi savcılığa yansımış. 2020’den beri bu istismar olayını sakladıklarını itiraf etti. Bu kürsüden kendi konuşmasından söylüyorum. 4 Aralık 2020’de ŞÖNİM’e almışlar. Yani konuk evine almışlar. El insaf, Allah’tan korkmuyor musunuz? Ne diyor, mağdurun gizliliğini sakladık diyor. Ne gizliliği ya? Siz bugüne kadar ne baba ne anne ne o sapık eş tutuklu mu? Hayır. Savcı takipsizlik kararı verdi mi, evet" dedi.

Bakan Yanık’ın istifa etmesini talep eden HDP’li Beştaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne oldu? Timur Soykan sayesinde Türkiye bu olayı öğrendi ondan sonra HSK harekete geçti. Ben söylemiyorum Aile Bakanı söylüyor. Aile Bakanı ne iş yapıyor? İstismarı koruyor. Saklıyor. Bu Aile Bakanı pandemi döneminde, ‘Kadına yönelik şiddet tolare edilebilir boyutlarda’ demişti. Aynı Aile Bakanı ‘Çocuk istismarı siyasetin konusu değildir’ diyor. Sen niye orada oturuyorsun? Dün Ensar Vakfı’nı televizyon televizyon gezip savunuyordun. Bütün Türkiye duysun. Aile Bakanı kadınları çocukları korumuyor. Onun dışında her türlü işi yapıyor. İnsanla ilgili her şey iktidarın görev alanındadır. Derhal istifa etsin. Derhal istifa etsin."

CHP'Lİ TAŞÇIER: FOTOROMAN SÜLEYMAN’IN ELBETTEKİ BU VAKIFLA DA FOTOĞRAFI VAR

Söz alarak kürsüye çıkan CHP’li Gamze Taşcıer, Bakan Yanık’a yanıt olarak, "Aklınca ‘CHP’de de istismar vakaları var’ diyerek meseleyi bulanıklaştırmaya çalışıyor. Biz CHP’li kadın milletvekilleri olarak bu olaylar olduğunda çıkıp bildiri yayınlama cesareti göstermişiz. Peki Selçuk Gençlik Kolu Başkanınız kendi öz çocuğunu istismar etti. Birinizin tek bir açıklaması var mı? Tek bir kelimesi var mı? Hadi oradan. Kadın milletvekilleri ‘yüreğimiz yanıyor’ diyor. Timsah gözyaşları onlar" diye konuştu.

Taşcıer, "Siz 6 yaşında evlenilebilir diyen tarikatlara yol verir, sırtlarını sıvazlarsanız, bürokrasiye yerleştirirseniz bu vakalar daha da artar" dedi.

Taşcıer kürsüden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İsmailağa cemaati üyeleri ile çekilmiş fotoğrafını gösterdi ve "Fotoroman Süleyman’ın elbette ki bu vakıfla da fotoğrafı var" dedi. (DUVAR)