Protestan Kilisesi'nde 2 binden fazla cinsel istismar vakası: 'Bu yalnızca buzdağının görünen kısmı'

Protestan kiliselerinde 1946'dan bu yana 2 binin üzerinde çocuk ve gencin cinsel istismara uğradığı tespit edildi. Araştırma takımı başkanı Wazlawik, “Bu, sadece buz dağının görünen kısmı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA - Hannover kentindeki bağımsız bir kuruluşun yaptığı araştırma, cinsel şiddetin Protestan Kilisesi'nde yaygın olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma ekibi, 1946 yılından bu yana Protestan kiliselerinde 2 bin 225 çocuk ve gencin cinsel istismara uğradığını, zanlı sayısının da 1259 olduğunu bildirdi.

'ARAŞTIRMA İÇİN YETERLİ VERİ SAĞLANMADI'

Alman Protestan Kiliseler Birliği'nin (EDK) görevlendirdiği araştırma ekibinin bulgularını Hannover'de açıklayan ekip başkanı Prof. Martin Wazlawik, bulguları, “Bu, sadece buz dağının görünen kısmı” sözleriyle değerlendirdi. Çoğu eyalet kilise birliğinin kendilerine veri sağlamadığını ya da eksik sağladığını, bazı dosyaların da yok edildiğinin ortaya çıktığını belirten Prof. Wazlawik, cinsel istismar vakalarının bulguların çok üzerinde olduğunu söyledi. Araştırma ekibinin hesaplamasına ve tahminlerine göre 1946'dan bu yana cinsel istismara uğrayanların sayısı 9 bin 355, zanlı sayısı da 3 bin 497 dolayında bulunuyor. Prof. Wazlawik, Protestan kiliselerinde cinsel istismar vakalarının ve buna sebep olan yapıların araştırılmasının sürmesi gerektiğini istedi.

'PROTESTAN KİLİSİ VAKALARI AYDINLATMAYA İSTEKLİ DEĞİL'

Cinsel istismara uğrayanların temsilcisi olarak araştırma ekibinde yer alan Katharine Kracht ise cinsel istismar vakalarını ortaya çıkarmak için devletin sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Protestan Kilisesi'nin mağdurlar için 'bir muhatap' olmadığını belirten Kracht, “Protestan Kilisesi'nin vakaları araştırıp ortaya çıkarma yetkinliği yok, buna isteği de yok” görüşünü ifade etti.

Yeşiller Partili Federal Aile Bakanı Lisa Paus, araştırmanın bulgularını 'korkutucu ve tiksindirici' olarak niteledi, kiliseye güvenin kötüye kullanıldığını söyledi. Bakan, araştırmalarının sistemli ve kurumsal olarak sürdürülmesini istedi. Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann ise Protestan ve Katolik kiliselerine çağrıda bulunarak, cinsel istismar vakalarının aydınlatılmasını, mağdurlara da yardım edilmesini istedi. Bakan, kiliselerden cinsel istismarları önleyici tedbirler almalarını da istedi.

'SUÇLUYUZ, MAĞDURLARDAN ÖZÜR DİLERİZ'

Araştırmanın bulgularının açıklandığı basın toplantısına katılan Alman Protestan Kiliseler Birliği (EDK) Başkanı Kirsten Fehrs, tepkisini, “Kurum olarak suçluyuz, mağdurlardan yürekten özür diliyoruz” sözleriyle ifade etti. Araştırma bulgularının kendisini derinden üzdüğünü belirten Fehrs, “Kiliselerimizde insanların cinsel istismara uğraması beni hep sarsıyor. Araştırmanın bulgularını inceleyip önleyici tedbirler alacağız” dedi.

Etiketler almanya kilise istismar