Poşet 'savaşları': Müşteri de marketler de tasarruf derdinde

Tüketici, fiyatı artan çöp poşeti yerine 25 kuruşluk market poşeti almak istiyor. Marketler ise 38.5 kuruş ödedikleri poşetten tasarruf etmeye çalışıyor. Market kasalarında poşet gerilimi yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Geçtiğimiz yıl birçok ürünün fiyatı artarken, zamlı ürünlerin içine girdiği market poşeti tüketiciye ‘zamsız’ 25 kuruştan satılmaya devam etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, zam yağmurunun teğet geçtiği market poşeti fiyatlarının 2023 yılında da 25 kuruş olacağını duyurdu.

Ancak 25 kuruşluk market poşeti fiyatı alışveriş yapan kişiler için yeni yılda sabit kalsa da 28 Aralık 2022 tarihinde geri kazanım katılım payı tutarlarını içeren Cumhurbaşkanı kararına göre marketler devlete her bir poşet için 38,5 kuruş ödeme yapacak.

MARKET POŞETLERİ, ZAMLANAN ÇÖP POŞETLERİNİN YERİNE GEÇTİ

25 kuruş olarak satılan market poşetleri, fiyatları zamlanan çöp poşetleri yerine de tercih edilir hale geldi. Çok sayıda kişi marketlerden temin edilen bu poşetleri alarak çöp kovalarına yerleştirerek tasarruf etmeyi amaçlıyor.

Zincir marketlerde çöp poşetlerinin fiyatı ise 10’lu olarak satılanlarda 49 liraya kadar çıkıyor. Fiyatlar küçük, orta, büyük ve jumbo boy olacak şekilde değişiklik gösteriyor. En ucuz çöp poşeti ise marketlerde 14 liradan satışa sunuluyor.

‘İNSANLAR ÇÖP POŞETİ YERİNE ALIŞVERİŞ POŞETİ ALMAYA DAHA ÇOK YÖNELİYOR’

Alışveriş yapan kişiler pahalı çöp poşetleri yerine 25 kuruşluk market poşeti satın almayı tercih etse de mağaza çalışanları ya da müdürleri bu duruma sıcak bakmıyor. Zincir marketlerden alışveriş yapıp, parayla market poşeti satın alma denendiğinde, kasiyerlerin “Ürünler dışında poşet satışı yapamıyoruz” yanıtıyla karşılaşılıyor. Poşet satışında sınır olduğunu, yalnızca ürünler için poşet sattıklarını belirten bir kasiyer çalışan şunları kaydetti:

“Parayla normal poşet alsanız da sadece aldığınız ürünleri dolduracak kadar poşet verebiliyoruz. Maalesef yasak. Merkezden karar var. 5 poşetten fazlasını vermiyoruz. İnsanlar çöp poşeti yerine alışveriş poşeti almaya daha çok yöneliyor. Bize vermememiz gerektiğini söylediler.”

‘ÜSTTEN GELEN TALİMAT VAR YASAK’

Bir başka zincir marketten parayla poşet almak denendiğinde ise kasiyer mağaza müdürüne poşet satıp satamayacağını sordu. Ancak rafların arkasından seslenen mağaza müdürü “Hayır, hayır, hayır satmıyoruz yasak yasak” diye bağırdı. Satış yapılmamasının sebebi kasiyere sorulduğunda ise, “Üstten gelen talimat var, yasak” yanıtını verdi. Market kasiyeri uygulanan poşet yasağına dair, “Saçma bir yasak. Sonuçta parayla satılıyor. Ürüne göre en fazla 5 tane verebiliyoruz. Müşterilerle bu yüzden tartışma yaşıyoruz” dedi.

‘10 ÇÖP POŞETİNE 30 LİRA VERMEK YERİNE, 10 MARKET POŞETİNE 2,5 LİRA VERİYORDUM’

Çöp poşetlerini pahalı bulduğu için 25 kuruşa market poşeti alıp, çöp poşeti yerine kullanan Sinan Gezer ise bu yöntemi neden tercih ettiğini “Çöp poşetleri pahalandı. Neredeyse 10’lu çöp poşeti 30 liraya yaklaştı” sözleriyle anlattı.

Bir süre öncesine kadar parayla market poşeti satın almada sorun yaşamadığını belirten Gezer, “İstediğim kadar alabiliyordum. Sonuçta ortada maddi bir kaygı vardı.10 çöp poşetine 30 lira vermek yerine, marketten aldığım 10 market poşetine 2,5 lira veriyordum” dedi.

Gezer bir zincir marketten poşet alırken kasiyer ve mağaza müdürü tarafından engellenmesini şu sözlerle anlattı:

“Birkaç gün önce markete gittiğimde ise hem alışverişimi yaptım hem de ekstra poşet satın almak istediğimi söyledim. Kasadaki kadın çalışan artık fazladan poşet veremediklerini söyledi. ‘Neden’ diye sorduğumda ‘şirketimizin politikası’ yanıtını verdi. Sonuçta parayla satılan bir şey poşet. Markette tartışma yaşandı. Bana alışverişim kadar poşet alabileceğimi söylediler. Bunun bir kriteri yok. Belki on farklı ürün alacağım ve on ayrı poşete koyup ayrı ayrı yerlere götüreceğim. Yaşanan tartışmanın ardından tek tek ürünleri geçirerek o poşetleri alacağımı söyledim. Bunun üzerine market çalışanları istemeye istemeye talep ettiğim poşetleri verdiler. Bu satılan bir şey ise tartışma yaşamadan almamız gerekiyor.”