Porto Riko iflastan çıktığını duyurdu

Porto Riko yönetimi 70 milyar dolarlık kamu borcunu ödeyemediği gerekçesiyle iflasını açıkladıktan sonra bugün yaptığı duyuruda, borç yapılandırma sürecini girildiğini ve iflastan çıktığını ilan etti.

Porto Riko'da kamu çalışanları adil maaş talebiyle geçen ay greve çıkmıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karayipler'de ABD'ye bağlı ada ülkesi Porto Riko'da yurttaşlara yaklaşık yedi yıldır kemer sıkma politikaları dayatan borçların yapılandırma sürecine girdiği ve ülkenin iflastan çıktığı duyuruldu. 

Porto Riko'nun mali durumunu ve borç yapılandırma sürecini denetleyen kurumun direktörü Natalie Jaresko, bugün yaptığı açıklamayla iflastan çıkıldığını belirtti. "Bu önemli bir başarı" diyen Jaresko, borç yeniden yapılandırma planının kabul edildiğini duyurdu. Jaresko, ülkenin henüz mali piyasalara erişmesinin mümkün olmadığını da belirtti. Buna göre, yeni planlama 10 milyar dolarlık bir kamu emeklilik rezerv fonunu da içerecek.

KAMU ÇALIŞANLARI GEÇEN AY GREVE ÇIKMIŞTI

Porto Riko geçen yıl mayıs ayında 70 milyar dolardan fazla kamu borcu ve yaklaşık 50 milyar dolardan fazla kamu emeklilik borcu olduğunu belirterek iflasını açıklamıştı. Porto Rikolu yetkililer kamu çalışanlarının maaşlarını ve okulların yönetim masraflarını karşılayamadığını belirtmişti. Ülke, 2007 yılından bu yana yüzde 20 oranında bir iş kaybı yaşamış ve yüzde 10’luk nüfus da göç etmek durumunda kalmıştı.

ABD Kongresi, ada hükümetinin borcunu ödeyemediğini açıklamasının ardından federal bir kurul oluşturmuştu. Kamu çalışanları ise adil maaş taleyle geçen ay ülke çapında greve gitmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler porto riko abd