Portekiz'de orman yangınları: Bin 400 kişi tahliye edildi

Portekiz'in güneyinde etkili olan orman yangınları sebebiyle bin 400 kişinin önlem olarak tahliye edildiği, 6 bin 700 hektarlık alanın yandığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Portekiz'de 5 Ağustos Cumartesi gününden bu yana devam eden orman yangınlarında ülkenin güneyindeki binlerce hektarlık ormanlık alan yandı, yaklaşık bin 400 kişi önlem olarak bölgeden tahliye edildi. Odemira'da cumartesi başlayan ve halihazırda 800'ün üzerinde itfaiyecinin müdahale ettiği yangın, son iki günde ülkenin turistik bölgelerinden Algarve'ye doğru yayıldı. 6 bin 700 hektar alanın yandığı bölgede yüksek sıcaklıklar ve güçlü rüzgarların söndürme çalışmalarını güçleştirdiği açıklandı. 

Reuters'ın haberine göre, Odemira'daki duruma ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Helder Guerreiro, durumun 'kritik, zor ve karmaşık' olduğunu belirtti. Sivil Koruma Komutanı Jose Riberio da yangını kontrol altına almak için önlerinde 'çok iş' olduğunu söyledi. 

19 KÖY TAHLİYE EDİLDİ, 'KIRMIZI ALARM' VERİLDİ

Yangınların etkili olduğu 19 köyün önlem olarak boşaltıldığı, tahliye edilen yerlerin arasında dört turistik tesis ve bir kamp alanı olduğu bildirildi. Yetkililer, pek çok yolun da trafiğe kapatıldığını açıkladı.

Portekiz gibi Güney Avrupa ülkeleri, son dönemde rekor hava sıcaklıkları ile karşı karşıya kalıyor. Yetkililer aşırı sıcakların sağlık açısından yarattığı risklere dikkat çekerken, bilim insanları da sıcak hava dalgalarının iklim krizi nedeniyle daha sık ve şiddetli bir hâl aldığını ve farklı mevsimlerde meydana gelmeye başladığını belirtiyor. 

Portekiz meteoroloji ajansı IPMA da 7 Ağustos Pazartesi günü başkent Lizbon dahil altı bölgede aşırı sıcaklar karşısında gece yarısına kadar 'kırmızı alarm' vermişti. Yetkililer, 120'den fazla belediyenin de 'en yüksek orman yangını riski' barındırdığını bildirdi. Hava sıcaklığının 41 dereceye ulaşması beklenen ülkenin kuzeyindeki üç bölgede de bugün için 'kırmızı alarm' verildi. (DIŞ HABERLER)