Pompeii kazılarında 'sınıf farkı' çıktı

Pompeii Arkeoloji Parkı'nda yapılan kazı çalışmalarında bulunan son buluntular, bölgedeki antik sınıf hayatına dair detayları ortaya çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pompeii Arkeoloji Parkı'nda yapılan kazı çalışmalarında orta sınıfa ait eşyalar ortaya çıkarıldı. Pompeii Arkeoloji Parkı direktörü Gabriel Zuchtriegel, ilk olarak 2018’de ortaya çıkarılan bir domustaki (Eski Roma’da özel konut) odaların kazılmasıyla, birçok mobilya ve ev eşyasının bulunduğunu belirtti. 

Euronews'un aktardığı habere göre, yapılan kazıların sıradan insanların ev yaşamı hakkında birçok detay verdiğini de söyleyen Zuchtriegel, “Roma İmparatorluğu'nda, sosyal statüleriyle mücadele eden ve günlük ekmeğin oldukça önemli olduğu geniş bir nüfus kitlesi vardı. Siyasi krizler ve gıda kıtlığı sırasında savunmasız olan bu sınıf, aynı zamanda sosyal merdiveni tırmanma konusunda hırslıydı" ifadelerini kullandı.

KAZILARDA BULAŞIK DOLABI, SANDIK VE MASA BULUNDU

Kazılarda bulunan nesneler arasında, dekoratif kaselerle dolu ahşap bir bulaşık dolabı, ahşap bir sandık ve üç ayaklı bir masa yer alıyor. Ahşap sandığın içinde ise Yunan tanrısı Zeus'un kartala dönüşmesini betimleyen bir kabartma ile süslenmiş bir kandil olduğu aktarıldı. Evin avlusunda son derece iyi dekore edilmiş bir sarnıç olduğunu da ifade eden Zuchtriegel, finansal kaynakların evin beş odasını süslemek için yeterli olmadığını düşündüklerini söyledi.

Arkeologlar ayrıca, yatak odası olduğu tahmin edilen bir odada karyola iskeleti kalıntıları buldu. Yatağın, Pompeii'nin köleleştirilmiş sakinlerinden oluşan bir aile için bir depo ve uyku odası olarak kullanıldığına inanılan başka bir konuttaki küçük bir odada geçen yıl ortaya çıkarılan üç yatağın aynısı olduğu belirtildi. 

Geçtiğimiz yıllarda bölgede yapılan kazılar, büyük ölçüde Pompeii'nin üst sınıf sakinlerinin hayat tarzını anlamaya odaklandı. Günümüz Napoli'sinin yakın bölgelerinde devam eden arkeoloji kazıları ise Pompeii'nin orta sınıfının yanı sıra hizmetçiler ve kölelerin hayatına odaklanıyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Etiketler Pompeii orta sınıf