Polonya'da hükümet değişti, kamu yayıncısının yönetimi görevden alındı

İktidarın değiştiği Polonya'da milliyetçi PiS hükümetinin 'propaganda aleti' olmakla suçlanan kamu yayıncılarının yönetimi görevden alındı. Eski içişleri bakanı Kaminski'ye de hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Genel seçimlerin ardından sağ popülist Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) 8 yıllık iktidarının sona erdiği Polonya'da kamu televizyonu, radyosu ve haber ajansının yönetimi görevden alındı. Kararı Kültür Bakanlığı açıkladı. Muhalefetin PiS iktidarı sırasında politize olduğunu söyleyerek eleştirdiği kamu haber kanalı da faaliyetlerine son verdi. 

Reuters'ın haberine göre, başta 24 saat haber yayını yapan TVP Info olmak üzere Polonya'daki devlet medyası iktidarda olduğu 8 yıl boyunca 'PiS'in propaganda aleti' olmak ile eleştiriliyordu. Kürtaj karşıtı sağ popülist PiS'in seçimlerin ardından hükümet kuramayarak iktidarı Donald Tusk'ın Avrupa Birliği (AB) yanlısı koalisyon hükümetine bıraktığı ülkede, yeni koalisyon 'daha dengeli bir yaklaşım' benimseyecek yeni istasyonlar yaratacaklarını taahhüt etmişti. 20 Aralık Çarşamba günü TVP Info'nun yayını kayboldu ve bu yayın yerine devlet televizyonunun ilk kanalı geldi. Bunun bir benzeri internet sitesinde de yaşandı.

'OLANLAR SIKI YÖNETİMİN EN KÖTÜ ZAMANLARINI HATIRLATIYOR'

Yeni hükümetin en büyük partisi Sivil Platform, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir açıklama yaparak, "PiSTV'nin sonu. TVP Info kapandı" dedi. 

Polonya Parlamentosu, bir gün önce de 'vatandaşların güvenilir bilgiye erişimi ve kamu medyasının işleviyle ilgili anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi amacıyla derhal eyleme geçilmesi için tüm devlet yetkililerine' çağrıda bulunan bir kararı kabul etmişti.

Polonya Ulusal Yayıncılık Konseyi Başkanı Maciej Swirski, kamu medya yetkililerinin görevden alınmasının ardından açıklama yaparak bunun kanunları ihlal ettiğini söyledi. Swirski, "Televizyon sinyalini ve TVP Info internet sitelerini devre dışı bırakmak hukuksuz bir eylemdir ve sıkı yönetimin en kötü zamanlarını hatırlatır" ifadelerini kullandı. Swirski, PiS'in tavsiyesi üzerine bir önceki parlamento tarafından konseye atanmıştı.

PiS: POLONYA'DA DİKTATÖRLÜK KURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

PiS milletvekili ve eski adalet bakanı Marcin Romanowski ise Kültür Bakanı ve ilgili yetkililerin suç işlediği şüphesiyle savcılığa ihbarda bulunduğunu bildirdi. Polonya basınına yansıyan görüntülerde de PiS siyasetçilerinin akşam saatlerinde 'demokrasiyi savunmak' için kamu televizyonunun merkezinde bir araya geldiği görüldü.

Bir önceki başbakan Mateusz Morawiecki ise X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kültür Bakanı'nın TVP, Polonya Radyosu ve PAP ile ilgili yasadışı eylemleri, yetkililerin sözde hukukun üstünlüğünü nasıl umursadıklarını gösteriyor. Her adımda onu ihlal ediyorlar" diye konuştu. Morawiecki, "Vazgeçmeyeceğiz. Polonya'da bir diktatörlük kurulmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 2015 yılında 18'inci sırada olan Polonya, PiS iktidarı boyunca endekste gerilemeye devam etmiş, 2023 yılı için açıklanan endekste kendisine 57'nci sırada yer bulmuştu.

ESKİ İÇİŞLERİ BAKANI'NA HAPİS CEZASI VERİLDİ

Öte yandan, eski içişleri bakanı ve PiS'li siyasetçi Mariusz Kaminski de 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Başkent Varşova'daki istinaf mahkemesi, Kaminski'nin Yolsuzlukla Mücadele Dairesi Başkanlığı (CBA) yaptığı sırada görevini kötüye kullandığına hükmetti. Eski CBA başkan yardımcısı Maciej Wasik de 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Kaminski ilk olarak 2015 yılında davanın ilk olarak görüldüğü mahkemede görevini kötüye kullanmaktan 3 yıl hapis cezasına çarptırılmış, mahkemenin kararını temyize götürmüştü. 2015 sonbaharında PiS'in iktidara gelmesinin ardından eski PiS'li Cumhurbaşkanı Andzej Duda, temyiz süreci sonlanmadan Kaminski'yi affettiğini açıklamıştı. Kaminski kısa bir süre sonra İçişleri Bakanlığı görevine getirilmişti. Yüksek Mahkeme'nin kararı sonrası dava süreci yeniden başlamıştı. (DIŞ HABERLER)