Polonya'da bir dönem kapandı: Tusk hükümeti göreve başladı

Polonya'da parlamentodan güvenoyu alan Donald Tusk'ın hükümeti Cumhurbaşkanı Duda huzurunda yemin ederek resmen göreve başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'da dün parlamentodan güvenoyu alan Başbakan Donald Tusk'ın hükümeti, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda huzurunda yemin etti. Böylelikle 8 yıllık Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) iktidarı da resmi olarak sona ermiş oldu. 

AA'nın aktardığına göre, Adam Bodnar yeni kurulan kabineden Adalet Bakanı, Paulina Hennig-Kloska İklim ve Çevre Bakanı, Marcin Kierwinski İçişleri Bakanı, Czeslaw Siekierski Tarım Bakanı, Radoslaw Sikorski Dışişleri Bakanı ve Władyslaw Kosiniak-Kamysz Savunma Bakanı olarak atandı. Yemin töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Duda, farklı siyasi eğilimlere rağmen yeni Tusk hükümetiyle işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

TUSK, PARLAMENTODAN GÜVENOYU ALDI

Polonya'da başbakan adayı olarak gösterilen Donald Tusk liderliğindeki hükümet 12 Aralık Salı akşamı parlamentonun alt kanadı Sejm'de yapılan güven oylamasını kazanmıştı. Tusk liderliğindeki hükümet lehine 248 oy kullanılırken, 201 oy aleyhte kullanılmıştı. Sivil Koalisyon, Üçüncü Yol ve Sol Parti'nin desteklediği Donald Tusk, 2007-2014 yılları arasında Sivil Platform hükümetlerinde başbakanlık yapmıştı. 

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 15 Ekim'de yapılan genel seçimlerin ardından hükümet kurma görevini seçimlerde birinci olan ancak meclis çoğunluğunu sağlayamayan Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) temsilcisi Mateusz Morawiecki'ye vermişti. Eski başbakan Morawiecki'nin güven oylamasını kazanmak için parlamentonun alt kanadı Sejm'de mutlak çoğunluğun desteğini alması gerekiyordu. Morawiecki liderliğindeki Hukuk ve Adalet Partisi hükümeti 12 Aralık'ta parlamentodan güvenoyu alamamıştı.

TUSK NE VADEDİYOR?

Tusk, dün yaptığı açıklamada, hükümetinin Batı'dan komşu Ukrayna'ya yardım etmeye devam etmesini talep edeceği sözünü vermiş ve Varşova'nın NATO'nun istikrarlı bir müttefiki ve Avrupa'da bir lider olacağını kaydetmişti. Ülkede "Aktif Anne" programının bir parçası olarak yardıma ihtiyaç duyan tüm ebeveynlere ayda 1500 zloti (345 euro) ödeyeceklerini ifade eden Tusk, öğretmenlere yüzde 30, tüm kamu sektörüne ise yüzde 20 zam sözü verdi. Tusk, seçimden önce verdiği enflasyonla mücadele, yargıda reform ve çiftçinin sorunlarının çözülmesi gibi tüm vaatleri yerine getireceğini vurguladı. (DIŞ HABERLER)